Cestná doprava

Vyvlastňovanie pozemkov sa upraví podľa rozhodnutia Ústavného súdu SR

Vyvlastňovanie pozemkov sa má upraviť podľa rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Národná rada (NR) SR dnes posunula do druhého čítania novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú zosúlaďuje legislatíva s rozhodnutím spomínaného súdu.
      
Zmenu zákona iniciovali poslanci z Mosta-Híd, Ondrej Dostál, Peter Zajac, Peter Osuský a František Šebej. „Systémovým riešením by bolo tento zákon zrušiť a potrebné zmeny riešiť cez stavebný zákon,“ podotkol v rozprave Dostál. Ako vysvetlil, zmenu je potrebné urobiť tak, aby nezasahovala do vlastníckych práv občanov a zároveň zbytočne nebrzdila stavby. “Pokiaľ teraz chcete zo zákona vytiahnuť tie veci, ktoré sú protiústavné, bolo by korektné, aby ste zastavili všetky stavebné konania, ktoré ste začali,“ uviedol Igor Choma (Smer-SD). To by podľa neho znamenalo predĺženie celého procesu výstavby ciest o tri až štyri roky.
      
Zdôraznil, že rozhodnutie ÚS rešpektuje, aj keď práve sporné ustanovenia dopomohli k výstavbe ciest. „Zhruba 0,5 % ľudí sa mohol dotknúť nejaký pocit vyvlastnenia,“ konštatoval s tým, že väčšina z nich boli podľa neho špekulanti. “Vy ste nazvali 0,5 % ľudí, ktorí prišli o svoj majetok v rozpore s ústavou za špekulantov,“ reagoval Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) a Chomu tak vyzval, aby sa týmto ľuďom ospravedlnil. Podľa Chomu však každý jeden človek dostal zaplatené. „Ľudia neprišli o svoj pozemok, boli vyvlastnení v zmysle zákona,“ uviedol.
      
Poslanecký návrh novely vypúšťa zo zákona ustanovenia v nesúlade s ústavou, ako aj ustanovenia, ktoré s nimi bezprostredne súvisia. „Preukázanie vlastníckeho práva alebo iného práva k pozemkom bude aj pri stavbe diaľnic a ciest pre motorové vozidlá podmienkou pre začatie stavebného konania,“ vysvetľuje sa v materiáli. Návrh tiež predpokladá vypustenie a zmenu ustanovení zákona, ktoré neprimerane znevýhodňujú účastníkov konania v uplatňovaní ich práv v porovnaní so všeobecnou právnou úpravou v stavebnom zákone a správnom poriadku.

„Zároveň sa do zákona navrhujú doplniť ustanovenia, ktoré zvyšujú informovanosť účastníkov konania, dotknutých obcí a ich obyvateľov,“ dodáva sa. V stanovisku k zákonu, rezort financií kritizuje, že predkladatelia nekvantifikovali negatívny vplyv novely na rozpočet verejnej správy. Predkladatelia tak mali urobiť na základe zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button