Cestná doprava

Výrobca nákladných elektrických vozidiel Nikola má nového investora

Americká automobilka General Motors (GM) sa dohodla s výrobcom elektrických nákladných áut Nikola na partnerstve v rámci ktorého prevezme vo firme 11-percentný podiel. Súčasťou novej spolupráce bude spoločná produkcia elektrického pickupu. Balík 11 % akcií má hodnotu približne 2 miliardy USD (1,70 miliardy eur).

Firmy sa zároveň dohodli na spoločnej výrobe elektrického pickupu Badger, pričom so začatím jeho produkcie počítajú v roku 2022. Pickup by mal konkurovať najmä automobilu Tesly Cybertruck. Podľa firmy Nikola dosiahne dojazd vozidla Badger približne 960 kilometrov, zatiaľ čo pri Cybertrucku sa počíta s dojazdom zhruba 800 kilometrov.
      
Aliancia GM a firmy Nikola je už druhým veľkým kontraktom pre General Motors za posledný týždeň a poukazuje na rastúci tlak na automobilový sektor, aby urýchlil výrobu ekologickejších vozidiel. Minulý týždeň sa GM spojil s japonskou Hondou s cieľom spoločne vyrábať vozidlá pre severoamerický trh, a to vrátane elektrických.

Pick-up Nikola Badger (FOTO: Nikola Motor)

Veľká zmluva na smetiarske vozidlá

Nikola Motor nedávno dosiahla úspech aj na trhu s nákladnými vozidlami. Spoločnosť Republic Services, ktorá rovnako ako Nikola Motor sídli v americkom štáte Arizona, si objednala 2 500 elektrických podvozkov a nadstavieb pre smetiarske vozidlá, s opciou na navýšenie objednávky na 5 000 kusov. Testovanie na cestách sa má začať začiatkom roka 2022, produkcia vozidiel by sa mala rozbehnúť hneď po ňom a dodávky prvých vozidiel sa očakávajú v roku 2023.

„Naša dohoda so spoločnosťou Nikola reprezentuje prvý obrovský záväzok elektrifikovať flotilu v našom odvetví,“ povedal Jon Vander Ark, prezident Republic Services. „Očakávame od týchto vozidiel významné zníženie prevádzkových nákladov a environmentálne benefity,“ dodal. Spoločnosť Nikola vyhlásila, že jej vozidlá prekonajú vozidlá so spaľovacími motormi vrátane tých na zemný plyn. Elektrické, bezemisné nákladné vozidlá Nikola údajne budú mať väčší výkon, krútiaci moment a budú tichšie, tvrdí automobilka. Vyrábať sa majú v novom závode v meste Coolidge v Arizone, ktorý začne prevádzku budúci rok. Zamestnať má 1 800 ľudí.

Nákladné vozidlá Nikola sa možno dostanú aj na európsky trh. Automobilka spolupracuje aj s výrobcom nákladných vozidiel IVECO. Spolu predstavili ťahač Nikola Tre, určený pre európsky trh.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button