Cestná doprava

Vozový park v Prešove sa rozšíril o šesť nových autobusov

Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozrástol o šesť nových dieslových autobusov, ktoré už čoskoro odvezú prvých cestujúcich.

Nové vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Podľa jeho slov sú to dva štandardné 12-metrové vozidlá a štyri kĺbové 18-metrové autobusy. „Kĺbové autobusy tohto typu už cestujúci v prešovskej MHD poznajú. V súčasnosti sú v premávke tri takéto vozidlá. Krátka verzia je v Prešove novinkou, i keď prevedenie je identické s už prevádzkovanými trolejbusmi s číslami 732 až 740,“ uviedol Tomek.

Ide o prvú časť vozidiel z dodávky v celkovom počte 15 autobusov, z toho desať článkových a päť štandardne dlhých vozidiel. Moderné vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD.

Kúpna cena za jeden 12-metrov dlhý autobus je 195 000 bez DPH, kĺbový 18-metrový autobus stojí 278 000 eur bez DPH. Financovanie prvých šiestich vozidiel, ktoré boli dodané v uplynulých dňoch, je z 95 percent zabezpečené z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zvyšných päť percent pokryje DPMP.

Financovanie zostávajúcich deviatich autobusov, ktorých nákup bol podpísaný koncom júla, bude zabezpečené z vlastných zdrojov dopravcu.

Všetky nové autobusy sú vybavené naftovým motorom, ktorý spĺňa emisnú normu Euro 6D. V interiéri sú mäkké čalúnené sedadlá, ktoré cestujúci poznajú z najnovších prešovských trolejbusov. V porovnaní s predchádzajúcimi vozidlami majú však nové autobusy lepšiu výbavu.

Cestujúci si budú označovať lístky v novom type označovačov, ktoré sú predpripravené na bezkontaktnú platbu kartou. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery v interiéri a USB nabíjačky na držadlách.

„Na vozidlách ešte musia byť vykonané štandardné úpravy a úkony súvisiace s poistením a zavedením do evidencie. Prvých cestujúcich tak budú môcť odviezť už v najbližších týždňoch,“ dodal Tomek.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button