Cestná doprava

Volkswagen Slovakia pozastavuje od piatka výrobu

Volkswagen Slovakia pozastavuje od piatka výrobu. Výrobné linky v bratislavskom a martinskom závode Volkswagen Slovakia sa v piatok 23. decembra úplne zastavia.

V podniku sa začne plánovaná zimná celozávodná odstávka. „Výroba vozidiel bude opätovne naplno spustená od 16. januára 2023. Martinský závod začne znova produkovať komponenty od 9. januára 2023. Dovtedy budú tisícky zamestnancov čerpať celozávodnú dovolenku,“ informovala hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová. Výroba vozidiel a komponentov sa síce zastaví, čiastočný ruch však podľa nej v podniku zostane. Odstávky výroby sa totiž pravidelne využívajú na technické práce a aktivity, ktoré nie je možné vykonávať za plnej prevádzky.

V bratislavskom závode je v tomto čase naplánovaných niekoľko desiatok aktivít. „Vo viacerých prípadoch ide o náročnejšie prestavby priamo na výrobných linkách v karosárňach, lakovni i v montážnych halách, a to v značnej miere v súvislosti s nábehom nových generácií modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb,“ priblížila hovorkyňa. Tímy údržby zasa využijú odstávku výroby na pravidelnú generálnu údržbu robotov, automatizačnej techniky a ďalších výrobných zariadení.

Volkswagen Slovakia pozastavuje od piatka výrobu

Popri prestavbách a úpravách vo výrobe sú naplánované aj práce v rámci infraštruktúry závodu. Ide napríklad o sanáciu hygienických zariadení, vodovodných rozvodov, sociálneho zázemia či osvetlenia. „V nasadení zostávajú aj zamestnanci útvarov, ktorých prítomnosť v závode je nevyhnutná bez ohľadu na odstávku výroby. Ide napríklad o pracovníkov finančného a mzdového oddelenia, či zamestnancov z bezpečnosti závodu a oddelenia zodpovedného za zásobovanie energiami,“ doplnila Kovarovič Makayová.

V martinskom závode VW na výrobu komponentov pre prevodovky a podvozky bude trvať odstávka výroby dva týždne. Rovnako ako v Bratislave, aj tu si čas odstávky vyžaduje nasadenie zamestnancov, ktorí majú naplánované úlohy vyžadujúce si prerušenie výroby. „Zároveň budú pokračovať práce na nábehu výroby nového diferenciálu pre elektrické pohony,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button