Cestná doprava

V Prešovskom kraji chcú opraviť 172 kilometrov ciest 1. triedy

Skvalitnenie dopravnej obslužnosti a modernizácia cestnej siete na východnom Slovensku je podľa ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa jedným z predpokladov na zvýšenie sociálno-ekonomického rozvoja regiónu.

Minister dnes na stretnutí s novinármi v Prešove konštatoval, že až polovica dopravy na Slovensku sa realizuje na cestách 1. triedy. Paradoxom však zostáva, že v uplynulých rokoch sa do nich z verejných zdrojov investovalo málo peňazí a to plánuje ministerstvo zmeniť. V tejto súvislosti budú v dvoch balíkoch realizované projekty obnovy ciest 1. triedy.

„Jeden konkrétny investičný balík, plánovaný na úrovni 16,5 milióna eur, je vo finále verejného obstarávania, cena zaň bude evidentne nižšia. V rámci toho východoslovenské regióny spolu získajú 70 percent podpory,“ informoval Figeľ.
Minister spresnil, že konkrétne v Prešovskom kraji sa opraví 15 úsekov ciest v celkovej dĺžke 55 kilometrov, pričom práce na týchto najviac zničených a preťažovaných trasách by sa mali realizovať v auguste tohto roka.
V rámci druhého balíka by sa od októbra tohto roka do novembra 2012 malo zrekonštruovať na Slovensku 500 kilometrov ciest 1. triedy za viac ako 100 miliónov eur. V samotnom Prešovskom kraji to bude 117 kilometrov ciest.

„Tretím balíkom, ktorý už je v súťaži, je obnova 40 mostov na cestách 1. triedy v rámci celého Slovenska a do tohto balíka je zahrnutých 10 mostov z PSK,“ uviedol minister dopravy. Doplnil, že mnohé z týchto mostov sú v havarijnom a nevyhovujúcom stave a zámer by sa mal realizovať v rokoch 2011 a 2012, pričom náklady na opravy týchto mostných objektov v rámci Slovenska by mali predstavovať okolo 30 miliónov eur.
Figeľ okrem iného pripomenul, že tento týždeň sa otvárajú aj obálky verejnej súťaže s finančnými ponukami na vybudovanie 3. etapy prieťahu mesta Prešov od Škultétyho ulice po ZVL, ktorého dĺžka bude štyri kilometre a náklady by mali presiahnuť 70 miliónov eur. Minister predpokladá, že ak bude súťaž úspešná, výstavba by sa mohla začať už v lete a ukončená by mohla byť v roku 2013.

Podľa ministra dopravy by sa 20. júna mala začať reálna výstavba na diaľničnom úseku D1 – Levoča-západ. „Je to dôležitý diaľničný úsek, je korektne vysúťažený a bude mať veľký prínos nielen pre región, ale aj pre celoslovenskú dopravnú a diaľničnú sieť,“ uviedol Figeľ. Zdôraznil, že začiatkom júla bude končiť súťaž na úsek D1 Fričovce – Svinia, ktorý by mal mať viac ako 11 kilometrov a náklady na jeho vybudovanie sa odhadujú na 213 miliónov eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button