Cestná doprava

V okolí Spišskej Belej cez leto opravia päť úsekov ciest I. triedy

Medializovaná komplexná oprava štátnych ciest prvej triedy je už realitou a okrem iných sa dotkne aj mesta Spišská Belá (okres Kežmarok) a jeho okolia.

Ako informoval Mestský úrad v Spišskej Belej, Slovenská správa ciest (SSC) v tejto lokalite opraví päť úsekov ciest 1/67 a 1/77 v celkovej dĺžke viac ako 23 kilometrov. V priebehu mesiacov júl, august a september 2011 úseky ciest komplexne opravia položením nových asfaltových povrchov. Ide o cestu medzi Spišskou Belou a Strážkami až po križovatku v centre mesta, ktorá má dĺžku 4 kilometre. Ďalej opravia cestu smerom na Tatranskú Kotlinu, v tomto prípade ide o 3. etapu rekonštrukcie cesty. Opravený teda bude posledný úsek v dĺžke 3,4 kilometra.
      
Ďalej sa bude opravovať cesta medzi Ždiarom a hraničným priechodom Podspády v celkovej dĺžke 5,5 kilometra. Štvrtým úsekom je cesta medzi Spišskou Belou a Bušovcami, ktorá má dĺžku 3,6 kilometra. Posledným úsekom je vozovka medzi Podolíncom a Nižnými Ružbachmi s celkovou dĺžkou 7 kilometrov. “Dnešným dňom sa začína rekonštrukcia rozsiahleho balíka ciest I. triedy, v celoslovenskom rozsahu takmer 100 kilometrov, pritom najviac tu na východe, 55 kilometrov konkrétne v Prešovskom kraji.

Nie je to lokálpatriotizmus, je to stav, ktorý si vyžaduje okamžitú akciu,“ konštatoval minister dopravy Ján Figeľ pri svojej pondelkovej (4. 7.) návšteve v obci Kračúnovce (okres Svidník). Dodal, že práce na opravách východoslovenských úsekov by dodávateľ mal ukončiť do dvoch mesiacov.
      
Pripomenul, že do verejnej súťaže na celý balík 33 úsekov išli s predpokladanou cenou 16,5 milióna eur s DPH. Nakoniec sa podarilo vysúťažiť cenu nižšiu o 40 %. Konkrétne na východe Slovenska bude cesty opravovať spoločnosť EUROVIA SK a pôjde o 20 úsekov. Minister dopravy upozornil aj na ďalšie aktivity rezortu v rámci ciest I. triedy. SSC ešte v tomto roku pripraví a rozbehne súťaž na ďalších 500 kilometrov ciest I. triedy na Slovensku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button