Cestná doprava

Už si môžete objednať Actros F aj Edition 2

Mercedes-Benz Trucks oficiálne spustil predaj nového modelu Actros F aj limitovanej edície Edition 2. Na obe novinky sme sa v článku pozreli bližšie. Kým model F sa zameriava sa predovšetkým na zákazníkov, ktorí hľadajú funkčné nákladné vozidlo so všetkými inováciami najnovšej generácie modelu Actros, Edition 2 je mimoriadnou limitovanou edíciou.

Súhra komfortu a funkčnosti

Príchodom modelu Actros F sa do portfólia Mercedes-Benz Trucks dostáva nový variant kabíny vodiča, narhnutej vo variantoch StreamSpace alebo BigSpace. Ponúka šírku 2,5 m a výšku motorového tunela 120 mm, v rámci svojej triedy veľký objem priestoru a taktiež umožňuje nízke nastupovanie a vystupovanie po troch schodíkoch. Dostupný v 17 rôznych konštrukčných vzoroch a výlučne ako vozidlo s ľavostranným riadením sa Actros F hodí na použitie v klasickej a regionálnej diaľkovej preprave, ale aj ako vozidlo s výmennou nadstavbou, naťahovačom kontajnerov alebo ako cisternové vozidlo.

Actros F poskytuje aj kokpit Classic a taktiež klasické, sklenené vonkajšie spätné zrkadlá. V kombinácii s navigačným systémom, automatickou klimatizáciou a niekoľkými ďalšími prvkami mimoriadnej výbavy sa aj v najmladšej generácii modelov Actros používa zabudovaný, užívateľsky jednoduchý 10-palcový multimediálny kokpit s multifunkčným volantom.

Ďalším prvkom výbavy je nová funkcia prediktívnej stratégie jazdy, ktorá integruje spôsob jazdenia prispôsobený topografii do automatizovaného radenia a v kombinácii s presne stanovenou stratégiou radenia umožňuje dodatočné úspory pohonných látok. Nový Actros F je dostupný v celej Európe vrátane Slovenska, kde ide o zákonom predpísanú podmienku, s aktívnym asistentom núdzového brzdenia piatej generácie (ABA 5) a asistentom udržiavania v jazdnom pruhu. Na želanie si je možné objednať si ho aj s asistentom odbočovania.

Interiér modelu Actros F (FOTO: Mercedes-Benz Trucks)

Spolu s vozidlom získava jeho majiteľ prístup k službám nákladných vozidiel značky Mercedes-Benz, medzi ktoré patria flexibilné lízingové ponuky, bezpečné možnosti financovania a servisné balíky, v ktorých sú zahrnuté opravy, opotrebenie a údržba. Okrem toho sú k dispozícii aj funkčné služby konektivity, ktoré zvyšujú efektívnosť, ako Mercedes-Benz Uptime a aplikácia Fleetboard Manager. Výroba nového modelu sa začne v apríli 2021.

Kabína vodičaDlhá kabína vodiča Streamspace (na želanie aj BigSpace)
Vonkajšia šírka2,50 m
Stojná výška1,85 m
Tunel motora120 mm
Konštrukčný vzor vozidla963 vozidlo s ľavostr. riadením (17 rôznych možností)
Usporiadanie kolies4×2, 6×2, 6×4
OM 470 – Výkon motoraOM 470: 240 kW (326 k), 265 kW (360 k), 290 kW (394 k), 315 kW (428 k), 335 kW (455 k)
OM 471 – Výkon motoraOM 471: 310 kW (421 k), 330 kW (449 k), 350 kW (476 k), 375 kW (510 k), 390 kW (530 k)
Najväčšia prípustná celková hmotnosť18t, 20t, 25t, 26t
LakyNa želanie zákazníka

Mimoriadna limitovaná edícia: Actros Edition 2

Odteraz je možné zakúpiť si aj mimoriadnu limitovanú edíciu Actros Edition 2, z ktorej sa vyrobí iba 400 exemplárov. Jeho cieľovou skupinou sú profesionálni vodiči, ktorí sú zároveň fanúšikovia inovácií a samostatne jazdiaci prepravcovia, pre ktorých je nákladné vozidlo ich druhým domovom. Edition 2 kladie dôraz na individuálny štýl a vysokú mieru komfortu. Až 40 ďalších položiek v interiéri a exteriéri, ako aj dizajnové prvky z modelu Edition 1 dodávajú modelu Actros Edition 2 nezameniteľný charakter. Jeho výroba sa rozbehne v apríli 2021.

Z limitovanej edície sa vyrobí iba 400 kusov (FOTO: Mercedes-Benz Trucks)

Jazdiť, pracovať a bývať vo vyberanom prostredí

Luxus modelu Edition 2 je príznačný pre celý rad znakov jednotlivých prvkov výbavy. Okrem toho sa do štýlového interiéru počíta aj prístrojová doska a kľučky dverí z kože napa, rozličné časti interiéru vo vzhľade uhlíkových vlákien, ako aj strešný prielez s náladovým osvetlením. Okamžite si všimnete aj novú úvodnú obrazovku v primárnom displeji multimediálneho kokpitu alebo logo edície z vylešteného a kefovaného hliníka na strane spolujazdca. Horné lôžko sa dodáva spolu s posteľnou bielizňou a je široké 900 mm. Záves po celom obvode – zvnútra v mandľovej béžovej, zvonku čierny – zaistí štýlový a bezpečný režim súkromného priestoru. To isté platí aj pre záves s hviezdou Mercedes-Benz pred lôžkom.

Interiér Edition 2 prinesie veľký luxus (FOTO: Mercedes-Benz Trucks)

Najzaujímavejšími prvkami exteriéru sú okrem iného exkluzívny vzor hviezd na bočnej steny, nápis Edition 2 na lakovanej slnečnej clone, emblém Actros vpredu, nápis Actros na zadnej stene kabíny vodiča hore, štyri LED prídavné svetlomety v slnečnej clone, ako aj tri LED pracovné svetlomety za kabínou vodiča. Po stranách sú nápadné schodíky z ušľachtilej ocele. Krity nábojov zadnej nápravy sú taktiež vyrobené z ušľachtilej ocele s krytkami pre matice kolesa. Súčasťou dodávky sú okrem iného aj svietiaca hviezda Mercedes-Benz a niekoľko aplikácií na maske chladiča z čierneho chrómu, zatiaľ čo zrkadlá svetlometov sú zatemnené.

Dizajn obsahuje viacero jedinečných prvkov (FOTO: Mercedes-Benz Trucks)

Model Edition 2 je pre všetky dvoj- a trojnápravové vozidlá najmladšej generácie Actros s kabínou vodiča GigaSpace a BigSpace ponúkané ako vozidlo s ľavo- a pravostranným riadením. Lakovanie kabíny vodiča je možné vybrať a vďaka príslušným firemným farbám sa dokáže prispôsobiť zákazníkom, zatiaľ čo predok vozidla je vždy nalakovaný sivou metalízou, čo zaručuje mimoriadne jedinečný, ľahko identifikovateľný vzhľad.

Sériová výbava modelu Edition 2 obsahuje šesť nasledujúcich balíkov:

  • bezpečnostný balík s množstvom asistenčných systémov pre vodiča podporujúcich aktívnu bezpečnosť
  • balík komfortnej výbavy s náladovým osvetlením s LED určeným na jazdenie a bývanie, kozmetickým zrkadlom, chladničkou, atď.
  • balík jazdných systémov s koženým volantom, elektrickou slnečnou roletou a mnohým ďalším
  • balík osvetlenia a videnia, okrem iného s bixenónovými svetlometmi, dažďovým snímačom a zadnými svietidlami s LED
  • multimediálny balík s ozvučovacím systémom, držiakom notebooku, prídavnou zásuvkou 12 V/15 A
  • Extra Line s pozičnými svietidlami s LED na ramenách systému MirrorCam, smerovkami vo vyhotovení s LED a privítacím svetlom

Aj pre model Actros Edition 2 sú k dispozícii individuálne konfigurovateľné servisné balíky, ako napríklad nová servisná zmluva Mercedes-Benz CompleteMile založená na stave kilometrov.

Špičková bezpečnostná výbava a konektivita šitá na mieru

Rovnako aj u najmladšej generácie Actros nasleduje spoločnosť Mercedes-Benz Trucks aj v prípade modelu Edition 2 požiadavku prispieť aktívnymi bezpečnostnými asistenčnými systémami k maximálnemu predchádzaniu nehôd v rámci cestnej premávky a tým sa ešte viac priblížiť vízii jazdenia bez nehôd. Tieto ideály reprezentujú aktívny asistent núdzového brzdenia piatej generácie (ABA 5), na trhu dostupný systém Active Drive Assist (ADA) pre čiastočne automatizované jazdenie (úroveň 2), sériový systém MirrorCam namiesto hlavného a širokouhlého zrkadla, ako aj asistent odbočovania dostupný priamo z výrobného závodu s rozpoznaním chodcov a cyklistov. V súvislosti s asistenčnými systémami vás očarí zdokonalená prediktívna stratégia jazdy (PPC). Systém dokáže nielen výrazne šetriť pohonné látky, ale taktiež odbremeniť vodiča aj na mimomestských komunikáciách.

Aktivity a funkcie asistenčných systémov, ako sú ABA 5, ADA alebo PPC, získa vodič zobrazením v multimediálnom kokpite s jednoduchým používaním prostredníctvom svojich dvoch farebných displejov, ktoré sú srdcom rozhrania Human Machine Interface (HMI). Okrem toho sú k dispozícii ďalšie novinky v rámci HMI, ako napríklad zobrazenie nasledujúceho navigačného kroku na primárnom displeji alebo celkovej hmotnosti ťažného vozidla a návesu. Uvedenie oboch modelov na trh podporujú aj atraktívne ponuky lízingu od finančných služieb Mercedes-Benz.

Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button