Cestná doprava

TTSK požiada o nenávratný príspevok na opravu mosta v Hlohovci

Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu najdlhšieho mosta v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) v Hlohovci schválili poslanci na svojom rokovaní v stredu (5. 5.).

Krajská samospráva ako vlastník mostného telesa cez rieku Váh požiada o prostriedky, náklady na obnovu sú potrebné vo výške viac ako 5 miliónov eur. TTSK sa bude spolupodieľať piatimi percentami vo výške 260 700 eur, štátny rozpočet desiatimi percentami. Most v Hlohovci je v havarijnom stave, ale zrútenie mu nehrozí. Postavený bol v roku 1964, má dĺžku 342,88 metra. Intenzita dopravy dosahuje v pracovných dňoch od 7.00 do 18.00 h 1400 až 1900 vozidiel za hodinu.

Stavba potrebuje komplexnú rekonštrukciu, sú navrhnuté technické riešenia, ktorými sa odstránia poškodené kyvné stojky nosnej konštrukcie betónovanej časti mosta, majúce nepriaznivý vplyv na životnosť mosta. Kompletnou výmenou mostného zvršku sa odstránia skorodované zábradlie, poškodená rímsa, vozovka, odrazné pruhy, odvodňovače a vyrovnávací betón. Pôvodná šírka vozovky zostane zachovaná. Od augusta 2019 sa muselo pre technický stav pristúpiť k obmedzeniu nákladnej dopravy, je z neho vylúčená doprava nad 12 ton.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASRFoto: hlohovec.sk

Prečítajte si aj

Back to top button