Cestná doprava

Tender na nový mýtny systém

Tender na nový mýtny systém. O tendri na nový mýtny systém má rokovať hospodársky výbor. Najbližšie rokovanie parlamentného hospodárskeho výboru sa bude venovať tendru na nový mýtny systém.

Predseda výboru Peter Kremský (OĽANO) naň pozve aj ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) a šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimíra Jacka. Doležal sa k tendru plánuje vyjadriť v pondelok (6. 6.), keďže vtedy uplynie lehota na odvolanie.

Podľa Kremského sú v súvislosti s touto súťažou dôležité najmä námietky, že podmienky tendra z neho vylúčili viacero záujemcov a že mal byť „šitý na doterajšieho prevádzkovateľa SkyToll prepojeného na J&T“, pri ktorom Najvyšší kontrolný úrad SR poukázal na vážne pochybenia a poškodzovanie štátu pri výbere mýta.

„Chcem sa u ministra, ako aj šéfa NDS informovať o priebehu tendra a budem chcieť vysvetliť všetky pochybnosti a podozrenia, ktoré vzniesla odborná verejnosť,“ priblížil Kremský. Na výbor plánuje pozvať aj zástupcov Únie autodopravcov Slovenska, Česmadu, Nadácie Zastavme korupciu a Slovensko.Digital.

Tender na nový mýtny systém

„Nad týmto dôležitým projektom sa nesmie vznášať tieň najmenšieho podozrenia a pokiaľ zodpovední manažéri nevyvrátia všetky pochybnosti, budem trvať na prijatí vážnych konzekvencií,“ vyhlásil Kremský.

V tendri na nový mýtny systém uspela spoločnosť CzechToll. Vyplýva to z materiálu o výsledku vyhodnotenia ponúk zverejnenom vo vestníku verejného obstarávania. NDS ani rezort dopravy sa k zákazke zatiaľ nechcú detailne vyjadrovať, keďže momentálne beží lehota na odvolanie.

Doležal v utorkovom livestreame na sociálnej sieti uviedol, že lehota uplynie v pondelok. Uistil, že vtedy bude pripravený odpovedať na všetky otázky, ktoré s tendrom na nové mýto súvisia. „Ctíme si zákon o verejnom obstarávaní, v pondelok sa vyjadríme,“ dodal minister.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button