Cestná doprava

Tatra plánuje v Trenčíne výrobu špecializovaných nákladných vozidiel

Spoločnosť Tatra chystá v Trenčíne spustenie výroby špecializovaných nákladných vozidiel. Tie by mali slúžiť najmä v armáde a ďalších silových zložkách štátu.

Vyrábať sa budú na zákazku a do dvoch rokov by mala automobilka zamestnať 150 kvalifikovaných zamestnancov, informoval generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia Michal Baláž. „Vyrábať budeme špecializované vozidlá pre silové zložky, presne podľa požiadaviek klienta, nepôjde teda o veľkosériovú, tzv. pásovú výrobu akú poznáme z bežných automobiliek,“ spresnil Baláž.

Tento typ výroby je náročný na vysokokvalifikovaných mechanikov, elektromechanikov a zváračov a tiež technológov a konštruktérov s niekoľkoročnými skúsenosťami v tejto oblasti výroby. Pomôcť získať kvalitných zamestnancov má aj spolupráca so slovenskými strednými a vysokými školami.

Na Považí sa budú vyrábať predovšetkým vozidlá vhodné pre silové zložky, väčšinou s protimínovou ochranou, možnosťou balistickej ochrany kabíny a rôznymi, často špecializovanými nadstavbami, prípadne s prípravou pre zbraňové nadstavby.

Vozidlá budú vyrábané na podvozkoch typu Tatra 815-7 a Tatra Tactic. Trenčianska fabrika má po ukončení nábehu výroby a rozbehnutí servisu v pláne aj prepojenie s vývojovými kapacitami samotnej materskej Tatry, ktorá sídli v českej Kopřivnici.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button