Cestná doprava

Štrajk vodičov nákladných áut ochromil dopravu vo Francúzsku

Dopravu na cestách vo Francúzsku dnes ochromil štrajk vodičov nákladných áut. Dostať sa do väčšiny francúzskych miest a von z nich je veľmi ťažké. Kamionisti zablokovali cesty alebo prenechávali osobným automobilom na prejazd iba jeden jazdný pruh. Najhoršia situácia je na diaľniciach v Paríži a jeho okolí.

Štrajkujúci vodiči žiadajú vládu, aby im pomohla vyrovnať sa s rastúcimi nákladmi na pohonné látky. Odborové zväzy, ktoré zastupujú väčšinu vodičov tvrdia, že opatrenia, ktoré zaviedol minister dopravy Dominique Bussereau nie sú dostatočné. Žiadajú preto vládu, aby im  okrem iného zmrazila diaľničné poplatky a dočasne pozastavila plány na zavedenie daní z nákladných áut.

"Máj 2008 bol pre nás najhorším mesiacom v uplynulom štvrťstoročí," uviedol v rozhovore pre Le Parisien šéf spoločnosti VIR Gérard Cohen. Podľa rovnakého zdroja skolabovalo od začiatku kalendárneho roka už 580 firiem špecializujúcich sa na nákladnú dopravu.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy označil boj s vysokými cenami pohonných látok za prioritu francúzskeho predsedníctva Európskej únie, ktoré preberie v utorok 1. júla. 
 

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button