Cestná doprava

Volvo Buses uvádza na európsky trh úplne nový dvojposchodový autobus

Volvo Buses uvádza na trh úplne novú verziu svojho dvojposchodového autobusu Volvo 9700 DD s výškou 4 metre, ktorá je šitá na mieru pre prevádzku v celej Európe. Vďaka tomuto najnovšiemu prírastku do produktového radu Volvo Buses teraz ponúka zákazníkom jednu z najširších a najflexibilnejších radov prémiových autobusov pre expresné, linkovú a turistickú prepravu.

„Nová verzia nášho vysoko ceneného dvojposchodového autobusu Volvo 9700 DD ďalej rozširuje širokú škálu možností, ktoré majú naši zákazníci v Európe k dispozícii. Po Double Decker je rastúci dopyt prevádzkovateľov v Európe a sme veľmi radi, že teraz zavádzame túto verziu, aby sme splnili vysoké požiadavky našich zákazníkov na kvalitu, efektívnosť a produktivitu,“ hovorí Ulf Magnusson, viceprezident spoločnosti Volvo Buses.

Nový dvojposchodový autobus je založený na rovnakej platforme ako úspešná séria autokarov prémiového segmentu Volvo 9900, Volvo 9700 a Volvo 9700 DD, vysoké 4,25 m. Bezpečnosť a pohodlie sú obzvlášť vysokej triedy a autobus možno prispôsobiť tak, aby vyhovoval rôznym požiadavkám zákazníkov a prevádzkovým potrebám, a ponúka výber dĺžok, usporiadanie a alternatív vybavenia. Nový model disponuje pokročilou konektivitou, ktorá operátorovi umožňuje lepšie monitorovanie a kontrolu nad vozidlom, akým je napr. Sledovanie v reálnom čase, a umožňuje optimálne plánovať návštevu servisu. „Za pomoci programu Správa zón môže operátor tiež určiť, ako rýchlo môže byť autobus v určitých preddefinovaných zónach riadený. To má pozitívny vplyv na bezpečnosť i spotrebu paliva,“ hovorí Ulf Magnusson

Nízka hladina vnútorného hluku, ergonomicky navrhnuté sedadlá Volvo až pre 96 cestujúcich a efektívny klimatický systém so samostatnými zónami pre cestujúcich a vodiča zaisťujú príjemnú cestu bez ohľadu na vonkajšie podmienky. Audio systémy, multimediálne systémy a informačné systémy pre cestujúcich sú k dispozícii v rôznych verziách. Otvory dverí, stredová ulička, vnútorné schody a výšky strechy sú dimenzované tak, aby uľahčovali vstup a výstup.

Priestor pre vodiča v novom dvojpodlažnom autobuse je priestranný a vyvýšený, aby bola zvýšená bezpečnosť a poskytoval vynikajúci výhľad na okolitú prevádzku. Autobus je vybavený asistenčnými systémami vodiča, ako je podpora jazdy v pruhu, podpora bdelosti vodiča a varovanie pred kolíziou s núdzovou brzdou, ďalej elektronicky ovládanými brzdami, elektronickým stabilizačným systémom a riadením šmyku. Novo vyvinutý systém odpruženia v kombinácii s nízkou hmotnosťou karosérie má za následok nízke ťažisko a vynikajúcu stabilitu na ceste.

Celková kapacita je až 96 cestujúcich (FOTO: Volvo Buses)

Hnacie ústrojenstvo s 11-litrovým motorom Volvo a prevodovkou I-Shift prispieva k vynikajúcej jazde a ovládateľnosti spolu s vynikajúcou spotrebou paliva. Volvo 9700 DD je certifikované pre prevádzku na konvenčnú naftu i obnoviteľné palivá, ako sú HVO a RME.

Fakty: nové Volvo 9700 DD

Výška: 4 m.
Dĺžka: až 14,8 m.
Počet cestujúcich: až 96.
Kapacita batožiny: až 8 m3.
Prevodovka: Volvo D11K 460 k, automatizovaná prevodovka I-Shift.
Chassis: Volvo B11RLE, 6×2.
Nadstavba: Carrus Delta Oy.
WC a kuchynka – možné ako opcie

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa
Back to top button