Cestná doprava

Španielsku hrozí trojdňový štrajk profesionálnych vodičov

Profesionálni vodiči v Španielsku ohlásili trojdňový štrajk, ktorý sa má uskutočniť od 20. do 22. decembra. Chcú ním prinútiť vládu, aby začala konať a efektívnejšie regulovala odvetvie cestnej nákladnej dopravy. Združenia autodopravcov volajú po zavedení zákaze účasti vodiča na nakládke a vykládke, väčšom počte a lepšom vybavení parkovísk aj po zavedení systému Eurovignette.

Španielska asociácia CETM (Confederación Espaňola de Transporte de Mercancias), ktorá združuje 31 000 dopravcov, oznámila trojdňový štrajk minulú stredu. Vláda podľa nej zlyháva v riešení krízy, ktorá postihla sektor cestnej nákladnej dopravy. Podľa CETM už nie je ďalší priestor na rokovania, tie totiž trvali dlho a nepriniesli žiadne výsledky. Poslednou kvapkou sú rastúce ceny nafty, ktoré ešte viac skomplikovali už tak náročné podmienky pre autodopravcov. Organizácia však v prípade záujmu zo strany vlády je ochotná vrátiť sa za rokovací stôl. „Iba radikálna a rýchla zmena zo strany vlády a objednávateľov nákladnej prepravy môže zabrániť tomuto konfliktu,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú CETM vydala minulý týždeň.

Ak by k štrajku napokon prišlo, zásadným spôsobom ovplyvní logistické toky v najrušnejšom období roka, ktorým sú pre obchodníkov a teda aj logistiku a dopravu Vianoce. Nákladní dopravcovia v Španielsku naposledy štrajkovali v roku 2008, na začiatku finančnej krízy. V tlačovej správe CETM sa píše aj to, že klientom dopravných spoločností chýba akákoľvek senzitivita a ťažia zo svojej pozície sily, ktorú im dáva súčasná regulácia odvetvia. Za nedostatkom profesionálnych vodičov v krajine vidí CETM okrem iného aj pohŕdavé a nehumánne zaobchádzanie s pracovníkmi v doprave. V Španielsku v súčasnosti chýba zhruba 15 000 profesionálnych vodičov.

Podľa dopravcov sa situácia dostáva do bodu zlomu. „Znižujete výdavky kde sa dá. Odkladáte servis, výmenu pneumatík… Ani keď pracujete maximálny počet hodín, ktoré vám umožňuje tachograf, nezarobíte dosť. Buď sa tomuto rastu cien prispôsobíme, alebo mnohí z nás skrachujú,“ povedal pre španielske médium EL PAÍS José Ramón Jimeno, ktorý pracuje ako profesionálny vodič v prístave vo Valencii.

Hrozba štrajku sa spomínala už nejaký čas pred minulotýždňovým vyhlásením CNTC. Generálny sekretár španielskej dopravnej asociácie Fenadismer (Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España) Juan José Gil túto možnosť naznačil už týždeň predtým v rozhovore pre EL PAÍS. Podľa neho by mohol byť zvolaný protest proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt, ktoré narástli o 30 % od začiatku roka a o 40 % za posledných 12 mesiacov. „Neviem, či to dospeje do tohto štádia, ale nevylučujeme to,“ povedal Gil.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
EL PAÍS

Prečítajte si aj

Back to top button