Cestná doprava

Slovinsko zavádza novú elektronickú známku pre úhradu mýta

V Slovinsku môžu prevádzkovatelia vozidiel s hmotnosťou do 3,5 tony platiť mýto pomocou elektronickej diaľničnej známky, ktorá nahrádza súčasnú „nalepovaciu“ známku. Mýtna povinnosť sa vzťahuje na slovinské diaľnice a rýchlostné cesty.

Ročné e-známky sa budú predávať od 1. decembra 2021. Elektronické diaľničné známky s týždennou a mesačnou platnosťou budú k dispozícii od 1. februára 2022. Pri kúpe e-známky používateľ zaregistruje evidenčné číslo vozidla, ktoré počas jazdy automaticky naskenujú kontrolné zariadenia.

Za známku je možné zaplatiť aj bezhotvostne, s pomocou palivovej karty. Takýto spôsob umožňuje napríklad DKV Mobility. E-známky je možné zakúpiť s kartou DKV na čerpacích staniciach OMV a MOL v Slovinsku a pri slovinských hraniciach. Výhodou pre zákazníkov je praktická a transparentná fakturácia, ako aj rýchle pokračovanie cesty bez zdržania.

„Slovinsko je dôležitou tranzitnou krajinou medzi južnou a strednou Európou. Sme radi, že môžeme našim zákazníkom ponúknuť praktické riešenie, ktoré im uľahčí a zjednoduší podnikanie,“ hovorí Jérôme Lejeune, generálny riaditeľ spoločnosti DKV Mobility pre oblasť mýta. Okrem elektronickej diaľničnej známky pre Slovinsko ponúka spoločnosť DKV Mobility aj širokú škálu riešení na platbu mýta vo viac ako 30 európskych a mimoeurópskych krajinách. Patria sem rôzne rôzne známky, mýtne boxy atď.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button