Cestná doprava

Slovensko sa zapojí do európskeho systému výberu mýta

Slovensko sa zapojí do európskeho systému výberu mýta. Slovensko sa od 15. marca tohto roka zapojí do Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS). Informovala o tom v utorok Národná diaľničná spoločnosť (NDS) s tým, že podpísala zmluvy so štvoricou medzinárodných poskytovateľov tejto služby, ktorí prešli procesom akreditácie.

Európsky systém prinesie podľa NDS na slovenské diaľnice a rýchlostné cesty konkurenciu vo výbere mýta, liberalizuje trh a dopravcom zaistí vyšší komfort. Od 15. marca začnú akreditovaní poskytovatelia poskytovať svoje služby domácim aj medzinárodným dopravcom na Slovensku. Bližšie informácie o pripájaní do služby či jej možnostiach poskytnú jednotlivé spoločnosti.

Slovensko sa zapojí do európskeho systému výberu mýta

Samotná výška mýta je stanovená zákonom a pre dopravcov ostáva nemenná. Prevádzkovatelia však budú prirodzene súperiť o zákazníkov, či už v ponuke benefitov alebo cien v rámci komplexných ponúk. Tento vývoj vidíme v krajinách, ktoré sa do EETS už zapojili,“ priblížil riaditeľ úseku spoplatnenia a IT NDS Peter Braška. Prvým benefitom podľa neho je, že dopravcom odpadne povinnosť vymieňať si palubné jednotky na hraniciach, ak budú prechádzať krajinami v portfóliu ich poskytovateľa.

V súčasnosti sú na Slovensku akreditovaní štyria medzinárodní poskytovatelia tejto služby. Ide o taliansky Telepass, nemecký Toll4Europe, českí Eurowag a ITIS. Záujem o vstup na slovenský mýtny trh podľa NDS predbežne prejavila aj ďalšia medzinárodná spoločnosť.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR, foto: NDS/SITA

Prečítajte si aj

Back to top button