Cestná doprava

Scania získala tretíkrát po sebe prestížne ocenenie Green Truck

Scania R 450 získala ocenenie Green Truck 2019 a stala sa tak vo svojej triede najúspornejším a najekologickejším nákladným vozidlom. Po treťom víťazstve v rade za sebou tak Scania získava hattrick.

Green Truck 2019 je veľký nemecký porovnávací test zameraný na spotrebu paliva. Organizujú ho odborné časopisy VerkehrsRundschau a Trucker, ktoré tentokrát do tohoto porovnania zahrnuli celkom 13 vozidiel. Scania R 450 vyhrala na 353 kilometrov dlhom testovacom úseku s najnižšou priemernou spotrebou paliva 23,25 litrov nafty na 100 kilometrov, najnižšími emisiami (CO2e) 738 gramov na kilometer a pritom všetkom bodovala najvyššou priemernou rýchlosťou 80,42 km/h.

„Pre spoločnosť Scania je to veľká česť! Najmä preto, že je to už naše tretie víťazstvo za sebou. Ocenenie Green Truck 2019 len ukazuje to, čo naši zákazníci na celom svete už veľmi dobre vedia, že Scania R 450 je mimoriadne úsporné nákladné vozidlo,“ hovorí Alexander Vlaskamp, riaditeľ Scania Trucks.

Podiel spoločnosti Scania na trhu v Európe tiež zaznamenal úspech. V prvom štvrťroku roku 2019 sa vyšplhal na rekordných 19,1%. Scania sa tiež v tomto období stala najpredávanejším nákladným vozidlom v Českej republike i na Slovensku. Ďalšie vozidlo Scania s označením „G 410“ sa umiestnilo na treťom mieste s priemernou spotrebou 24,02 l nafty na 100 kilometrov a emisiami skleníkových plynov (CO2e) 762 gramov na kilometer.

K nákladným vozidlám bol pripojený náves a celková hmotnosť súpravy činila necelých 32 ton. Výkon motora mohol byť maximálne 500 koní, ale ako sa v teste ukázalo, najlepšie výsledky dosahovali vozidlá s výkonom okolo 450 koní. „Toto ocenenie putuje do Södertälje už tretíkrát za sebou. Túto víťaznú sériu ale budú chcieť niektorí konkurenti v budúcom roku určite ukončiť,“ poznamenáva VerkehrsRundschau.

Prečítajte si aj

Back to top button