Cestná doprava

Scania Slovakia slávi 20. výročie

Scania Slovakia slávi 20. výročie. Spoločnosť Scania Slovakia tento rok oslavuje 20 rokov pôsobenia na trhu.

Pri príležitosti tohto výročia pripravila pre svojich zákazníkov špeciálnu limitovanú edíciu vozidiel. Vzniklo tak len 20 ťahačov s motorom V8, unikátnym dizajnom a radom netradičných doplnkov, ako sú špeciálne poťahy sedadiel, vonkajšie exteriérové polepy a v neposlednom rade aj vnútorná svietiaca plaketa.

Grafický návrh polepov pripravil Miroslav Šanda – Limety Marketing. Finálny vzor je vyskladaný z časti Griffina, s výsledným efektom tradičného ľudového motívu slovenskej modrotlače. „Ďakujem spoločnosti Scania za priestor na tvorbu tejto grafiky, ktorá je oslavou tradičného folklóru a slovenskej kultúry. Spojenie modernej značky Scania a nášho kultúrneho dedičstva ma úprimne teší. Šťastlivcom, ktorým sa podarí získať ťahač z prvých a jediných 20 vyrobených kusov, ale aj ostatným spokojným zákazníkom prajem veľa šťastných kilometrov a úspechov v podnikaní,“ hovorí Miroslav Šanda.

Samotný polep 20 vozidiel realizovala agentúra AD Sun, s. r. o. „Tento polep navrhla spoločnosť Scania, my sme ho realizovali,“ hovorí Miroslav Jurčík, zástupca spoločnosti AD Sun. Polep je vyrobený z vrapovacích fólií skutočne najvyššej kvality 3M v rade 2080. „V zásade nič kvalitnejšie na trhu nie je. Výroba takého polepu trvá zhruba deň a samotná aplikácia rovnako dlho,“ uzatvára Miroslav Jurčík.
O špeciálny individuálny interiér vozidla sa postarala spoločnosť MAD, ktorá je na trhu už 31 rokov.

Odborníci pokryli pôvodné čalúnenie sedadiel automobilovou kožou a doplnili ho talianskou perforovanou Alcantarou®, umelou velúrovou kožou vyrobenou z laminovanej netkanej textílie, prešitou niťou, aby sa vytvoril požadovaný 3D efekt. „Je to naša prvá významná spolupráca so spoločnosťou Scania v takomto rozsahu a dúfame, že nie posledná. Sme veľmi radi, že práve limitovaná edícia vystihuje prvky, ktoré sa nám podarilo skombinovať s exteriérom, interiérom a výšivkami,“ dodal Milan Král.

BASE M&I, s. r. o.

Prvé vozidlá z tejto limitovanej výročnej edície odovzdali zákazníkom v Senci koncom februára. Medzi šťastnými majiteľmi bol Matej Chrenko zo spoločnosti BASE M&I. Aj spoločnosť BASE M&I podniká na Slovensku takmer dve desiatky rokov a venuje sa prevažne preprave automobilov. „Zaoberáme sa transportom osobných vozidiel, prototypov, rozličných športových áut, veteránov a pre našich klientov zabezpečujeme aj výstavy. Prevážame autá na aukcie a často aj na rôzne testovania. Našim zákazníkom, ktorí si chcú zadovážiť vozidlo zo zahraničia, zabezpečujeme dovoz priamo k nim domov,“ hovorí Matej Chrenko, spolumajiteľ spoločnosti BASE M&I.

Pri prevzatí prvého ťahača Scania z limitovanej edície v areáli spoločnosti Scania Matej Chrenko povedal: „Rozhodne som nadšený, pretože také veci sa nestávajú až tak často. Predsa len si nové autá nekupujeme každý deň. Ťahač s motorom V8 je v dnešnej dobe v podstate už unikát, je to zároveň aj taký splnený sen a tiež určitý medzník. K ďalším nesporným výhodám patrí to, že Scania Senec poskytuje aj servis značky Lohr. Keďže používame návesy práve tohto výrobcu, budeme mať potrebné zázemie kúsok od domu a vždy poruke. Scaniu som si vybral najmä preto, že je tu veľmi dobrý servis, ktorý mám tiež neďaleko bydliska a ktorý je navyše dostupný 7 dní v týždni. Na tomto aute ma zaujal predovšetkým spomínaný motor V8, ktorý už konkurenční výrobcovia neponúkajú. Veľmi sa mi páči aj spracovanie interiéru, možnosť konfigurácie rozličných detailov a doplnkov. A, samozrejme, ďalším plusom je 20-ročná limitovaná slovenská edícia.“

Scania Slovakia slávi 20. výročie

Na nové vozidlá z limitovanej edície sa tešili nielen zákazníci, ale aj samotní predajcovia Scania Slovakia: „V minulom roku sme objednali 20 špeciálnych ťahačov, ktoré majú výlučne motor V8, čo je najvyššia pohonná jednotka v radoch Scania. Vozidlá sa vyznačujú nielen motorom V8, jediným svojho druhu v emisnej norme EURO 6, ale aj zvláštnou výbavou, či už z továrne, alebo v podobe doinštalovaných komponentov. Túto edíciu dvadsiatich vozidiel sa podarilo veľmi rýchlo predať a som rád, že prvé dve k nám už dorazili a že sme ich práve dnes odovzdali zákazníkom,“ hovorí Michal Kreml, Area Sales Manager Scania Slovakia.

INTERFLORA TRANSPORT s. r. o.

Zákazník si prišiel po vozidlo zo slovenskej limitovanej edície až z Talianska. Slávnostné odovzdanie exkluzívnych vozidiel si v priestoroch spoločnosti Scania v Senci nenechal ujsť zákazník Ilario Vallelonga z Talianska, ktorý na Slovensku vlastní spoločnosť INTERFLORA TRANSPORT. INTERFLORA TRANSPORT sa zaoberá medzinárodnou prepravou najmä mäsa a čerstvých kvetov medzi Holandskom a južnou časťou Talianska. „Rozhodol som sa otvoriť kanceláriu na Slovensku, pretože túto krajinu považujem za stred Európy. A zároveň je vhodným tranzitným bodom na trase medzi Holandskom a Talianskom. Slovensko má vhodné ekonomické podmienky na rozvoj podnikania. Predstavuje pre mňa strategickú základňu pre podnikanie vo východnej Európe,“ vysvetľuje Ilario Vallelonga, majiteľ spoločnosti INTERFLORA TRANSPORT.

„Veľmi sa teším na novú generáciu ťahača Scania. Asistenčné služby Scania nám budú vždy k dispozícii v celej Európe,“ povedal Vallelonga pri preberaní vozidla. INTERFLORA TRANSPORT v súčasnosti prevádzkuje vozový park pozostávajúci výlučne z ťahačov Scania. A dodáva: „O vozidlách Scania nemôžem povedať nič kritické, som veľmi spokojný s vynikajúcou spotrebou paliva vozidiel Scania a vďaka novým technológiám pre bezpečnosť vodiča na cestách sú bezpečným a kvalitným produktom.“

Obchodný zástupca pre nové vozidlá Peter Palka hovorí: „Vozidlo je vybavené najmodernejšími technológiami, s doplnkovou výbavou zo špičkových materiálov. V tomto konkrétnom vozidle je pôvodné továrenské kožené čalúnenie doplnené prvkami limitovanej edície.“ Vozidlo je vybavené jedinečným príslušenstvom z limitovanej edície. V interiéri je na zadnej stene kabíny umiestnená podsvietená plaketa s Kriváňom, ktorý je súčasťou dizajnu limitovanej edície. „Ďalším zaujímavým doplnkom výbavy pre vodiča je vyhrievaná podložka nôh. Keď vodič zapne vyhrievanie sedadla, začne sa vyhrievať aj podložka nôh,“ vysvetľuje Palka výhody špeciálnej edície.

Karpatia Truck, s. r. o.

Aj v marci Scania Slovakia pokračuje v odovzdávaní vozidiel z limitovanej edície pri príležitosti 20 rokov pôsobenia na slovenskom trhu. Štefan Šiliga, majiteľ spoločnosti Karpatia Truck, s. r. o., prišiel do areálu v Senci, aby oficiálne prevzal jeden z dvadsiatich ťahačov limitovanej edície. Spoločnosť Karpatia Truck sa zaoberá medzinárodnou dopravou a zasielateľstvom. Hoci firma začala svoju činnosť v čase vypuknutia pandémie koronavírusu, podarilo sa jej rozšíriť svoju činnosť aj flotilu. „V súčasnosti máme pätnásť vozidiel. Prepravujeme výrobky spoločností, ako IKEA, Jaguar a Volkswagen, ako aj rôzne komponenty a spotrebný materiál,“ hovorí Štefan Šiliga, majiteľ spoločnosti Karpatia Truck.

„Ponuku nového ťahača Scania z limitovanej série sme prijali bez váhania. Bolo to vlani na jar a odvtedy sme sa na to istým spôsobom pripravovali. Nielen ja sa úprimne teším na tento prírastok. Emotívne ho prežívajú aj naši vodiči, keď sa rozdeľuje, kto bude nové vozidlá riadiť,“ vysvetľuje Štefan Šiliga. „Kabína tohto vozidla je skonštruovaná tak, aby vodičom uľahčovala život. V autách trávia doslova týždne a teraz sa môžu cítiť takmer ako v obývačke. Môj hlavný dojem z prvého nasadnutia do kabíny bol pocit veľkého pohodlia.“

Okrem Slovenska bude nové vozidlo Scania jazdiť aj na cestách ďalších európskych krajín, kde bude reprezentovať svoju domovskú spoločnosť. Pre zákazníka Štefana Šiligu je Scania v súčasnosti prvou voľbou na trhu. Nové vozidlo považuje za skvelú vizitku svojej spoločnosti. Peter Palka, predajca nových vozidiel, pri odovzdaní dodal: „Toto vozidlo je veľmi dobré z hľadiska výkonu, spotreby a úžitkových vlastností, ale nezanedbateľný je aj vlastný pocit vodiča zo zvuku motora V8.“

M&P Trucking s. r. o.

Celá rodina Petra Lisého žije značkou Scania. Kedysi sa mu splnil detský sen. Len pred piatimi rokmi založil so svojím bratom dopravnú spoločnosť M&P Trucking s. r. o. A v súčasnosti väčšinu ich vozového parku tvoria nákladné vozidlá s logom bájneho Griffina. Má ho dokonca aj na „bodyčku“ svojho šesťmesačného syna. A najnovší splnený sen? Jedinečná Scania s motorom V8 z edície 20 rokov Scania Slovakia. Predošlé edície premeškali, avšak „slovenskú“ limitovanú edíciu a jednu z 20 unikátnych Scanií s motorom V8 si už ujsť nenechali. „Za touto edíciou, aj vďaka manželke, ktorá to strážila, sme šli od samého začiatku. Už len kvôli motoru, ktorý je neuveriteľne výnimočný – je to v podstate najvýkonnejší ťahač v Európe,“ hovorí Peter Lisý, majiteľ spoločnosti M&P Trucking.

Ich prioritou je automobilový sektor, kde prepravujú najmä značky, ako BMW, nákladné vozidlá MAN a v menšej miere Volkswagen. Zvyšných 10 % tvorí preprava rôznych iných surovín, ako sú sypké materiály alebo nadrozmerné náklady. O to sa stará 13 ťahačov. „Toto je štrnásty kamión,“ ukazuje na limitovanú edíciu V8, od ktorej prevzal kľúč. To znamená, že 75 % ich vozového parku teraz tvoria len ťahače Scania a čoskoro to bude 100 %. „Vozidlá Scania sú z technologického hľadiska v obrovskom predstihu. Nebojím sa povedať, že sú o niekoľko rokov pred konkurenciou. Scania si u nás zachovala svoj štandard. Ekonomika dopravy je dôležitou otázkou – spotreba, servisné a prevádzkové náklady sú podstatné pre každého dopravcu a každý sa snaží tieto náklady čo najviac minimalizovať,“ usmieva sa Peter Lisý.

Scania Slovakia slávi 20. výročie

Moderné kabíny ťahačov sú dnes vybavené všetkým komfortom pre vodičov. Ak je kľúč v zapaľovaní, vozidlo je vďaka komunikátorom online prepojené a má k dispozícii množstvo dát. Informácie o pohybe a stave vozidla sa prenášajú do dispečingov dopravných spoločností. Na Slovensku a v Česku je touto telematickou službou pokrytých viac ako 16 000 automobilov. A viac ako 6 000 z nich využíva službu výkonu vozidla v reálnom čase. Pritom v kritériách, akými sú voľnobeh, voľný dojazd (plachtenie), brzdenie, prepravný výkon v tonokilometroch, môžu byť až extrémne rozdiely, rovnako ako náklady na dopravu. „V tomto smere je Scania na vrchole. Ak je vodič dobre vyškolený, môžete dosiahnuť naozaj neuveriteľné čísla. Každý dopravca, ktorý má skúsenosti so značkou Scania, by určite súhlasil,“ uzatvára Peter Lisý.

NCD s. r. o.

Tento rok oslavuje 20 rokov na slovenskom trhu nielen Scania Slovakia, ale aj Tibor Bugár a jeho dopravná spoločnosť NCD s. r. o. Patrí do úzkeho okruhu zákazníkov, ktorí si prevzali jeden z 20 jedinečných ťahačov Scania V8. Spoločnosť NCD prepravuje najmä automobilové komponenty, ktoré tvoria približne 40 % celkovej prepravy. Zvyšok je elektronika alebo potraviny. Prešli milióny kilometrov. Začínali s tromi vozidlami Avia, ale pred 12 rokmi pribudli prvé vozidlá Scania. „Najväčším prínosom sú služby, ktoré Scania poskytuje. Koniec koncov, stále tvrdím, že služby predávajú vozidlá a Scania podľa mňa poskytuje jeden z najlepších servisov v oblasti predaja automobilov,“ hovorí Tibor Bugár.

Okrem služieb jazdia na vozidlách Scania aj kvôli ich spotrebe paliva, hospodárnosti a v neposlednom rade kvôli ich vysokej zostatkovej hodnote. „Tieto autá si udržujú celkom dobrú predajnú cenu aj po troch či štyroch rokoch,“ argumentuje Tibor Bugár. Začínali s ťahačmi Scania R 410, nasledovali ťahače R 450. A minulý rok pribudli ťahače 450 S v limitovanej edícii 130 kusov. „Sme s nimi spokojní, preto sme vybrali jeden model S z exkluzívnej limitovanej edície V8 s výkonom 660 koní,“ vysvetľuje Tibor Bugár. „Veľmi ma prekvapil interiér limitovanej edície. Keď som ho videl prvýkrát, veľmi sa mi páčil. Je to nádhera. Teším sa, že si auto vyskúšam,“ smeje sa.

Euroline Group Slovakia s. r. o.

Pre ďalšie auto z limitovanej edície si prišiel Dušan Bubla, majiteľ spoločnosti Euroline Group Slovakia s. r. o. Prevzal mohutný 16-litrový osemvalec V8 s výkonom 770 koní a mamutím krútiacim momentom 3 700 Nm. Nádherné parametre, ale prekvapivo aj ekonomické. „V prvom rade musím povedať, že nie sme žiadni ekovodiči, s naším štýlom jazdy nejazdíme výhradne na spotrebu, ale aj tak je v prípade Scanie poznať úsporu paliva oproti vozidlám Volvo, ktoré tiež máme,“ hovorí na rovinu Dušan Bubla.
Firmu založil spolu s manželkou v roku 2008 a od samého začiatku sa špecializuje na anglickú destináciu formou export-import. „Prepravujeme zo všetkého niečo, sčasti je to zákazník Jaguar Land Rover, sčasti elektronika aj potraviny, ale máme aj špeciálne návesy na prepravu strojov a nadmerných nákladov.“

V Euroline Group Slovakia majú aktuálne 21 jazdných súprav, väčšinou iných značiek ako Scania. „Ale nedávno sme prešli práve na Scanie a postupne dostávame vozidlá, ktoré sme si objednali skôr, takže už môžeme porovnávať. A sú to markantné čísla,“ priznáva. Zaobstarali si ťahače 770 a 660 z radu V8. Okrem toho si nedávno prevzali aj Scaniu 540 S, osadenú 13-litrovým motorom a novou prevodovkou Opticruise (G33CM). „A musím povedať, že spôsobila v našej firme doslova prevrat, čo sa týka spotreby,“ hovorí uznanlivo Dušan Bubla.

Scania Slovakia slávi 20. výročie

Scania novú prevodovku predstavila po šiestich rokoch vývoja a testovania a ponúka množstvo nových technológií, ako variabilný objem oleja, zlepšené mazanie prevodov kvôli funkcii rozstrekovania oleja a širší rozsah prevodov. Vďaka výrazne zníženým vnútorným stratám sa zlepšila energetická účinnosť, ktorá teraz ponúka 1 % úsporu paliva. Okrem toho bola znížená hmotnosť o 60 kg, o ktorú je možné navýšiť užitočné zaťaženie. Tiež má lepšiu prevádzkyschopnosť a interval výmeny oleja až 1 milión kilometrov. To všetko zaručuje optimalizáciu celkovej ekonomiky prevádzky.

„Práve na základe týchto údajov a technológie, teda unikátnej prevodovky, sme sa rozhodli kúpiť ďalšie dve vozidlá,“ uviedol Dušan Bubla. Aj táto limitovaná edícia, ktorú si Euroline Group Slovakia obstarala, ponúka možnosť novej prevodovky Opticruise (G33CM), spolu s rozvodovkou zadnej nápravy, prispôsobenou pre cestovanie s priamym prevodom (rýchlostný stupeň 12), čo má za následok až 6 % úspory paliva. Konkrétne túto verziu však Dušan Bubla nemá. Svoju 16-litrovú limitovanú V8 s najvyšším výkonom 770 k a mamutími 3 700 Nm krútiaceho momentu si nakonfiguroval s inou prevodovkou. „Ale aj tak nás prekvapilo, aké úspory paliva dokážeme na našom kilometrovom nájazde dosiahnuť. Tie čísla sú naozaj pôsobivé,“ dodáva Dušan Bubla.

Spoločnosť Scania Slovakia s.r.o. ďakuje dvadsiatim hrdým majiteľom, ktorí si limitovanú edíciu vozidiel Scania V8 preberajú v týchto mesiacoch. Veľa šťastných kilometrov!

Zdroj
transport.sk
Editor
Scania Slovakia

Prečítajte si aj

Back to top button