Cestná doprava

Renault Trucks spúšťa sériovú výrobu elektrických vozidiel

Elektrické vozidlá sa pre značku Renault Trucks, stávajú realitou nielen z obchodného, ale aj priemyselného hľadiska. V marci spúšťa značka sériovú výrobu elektrických vozidiel radu D a D Wide Z.E. vo výrobnom závode Blainville-sur-Orne. Znamená to rozhodujúci zlom v transformácii mestskej mobility.

Sériová výroba elektrických vozidiel Renault Trucks D a D Wide Z.E. začína tento mesiac v Normandii, vo výrobnom závode v Blainville-sur-Orne. Závod, ktorý je v prevádzke od roku 1957 sa špecializuje na výrobu stredne ťažkého radu vozidiel a vyrába tiež kabíny pre ťahače. Denne vyprodukuje 262 kabín a z výrobnú linku opustí 76 distribučných vozidiel. Je to miesto, kde sa odteraz montujú aj elektrické vozidlá značky Renault Trucks.

Výrobná hala určená pre elektrické vozidlá
Časť priemyselného areálu bola adaptovaná na výrobu elektrických modelov značky. Výroba bola umiestnená hneď vedľa linky na montáž vozidiel stredne ťažkého radu. Hala Z.E. o rozlohe 1 800 m² je teraz určená na technické operácie týkajúce sa elektrických vozidiel.

Časť výroby prechádza klasickou montážnou linkou a potom prechádza do časti špecializovanej pre vozidlá Renault Trucks D and D Wide Z.E.. Hala slúži tiež na skladovanie náhradných dielov a hlavne batérií, pre ktoré je vyhradená časť s regulovanou teplotou.

50 hodín na výrobu elektrického vozidla
Výroba začína jeden týždeň pred tým, ako sú vozidla naplánované na výrobnú linku a to prípravou v rámci haly Z.E. Rôzne časti vozidla špecifické pre elektrické vozidlá ( hnacia línia, motor, prevodovka, riadiaca jednotka atď.) sú montované kvalifikovanými technikmi Renault Trucks. Následne sa presúvajú na výrobnú linku, aby boli namontované na vozidlá.

Vozidlá Renault Trucks D a D Wide Z.E. sú následne montované na rovnakej linke ako dieselové modely.. Na konci výrobnej linky sa elektrické vozidlá vracajú späť do haly Z.E., kde sa kompletujú a prechádzajú oddelením kvality. Na výrobu kompletného elektrického vozidla je potrebných 50 hodín. Renault Trucks predpokladá, že elektrické vozidlá budú do roka 2025 predstavovať 10% objemu predaja ich vozidiel.

Zdroj
TS Renauult Trucks

Prečítajte si aj

Back to top button