Cestná doprava

Regionálna doprava v BSK od 15. novembra nie je podľa kraja ohrozená

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji po 15. novembri, keď jej prevádzku prevezme od Slovak Lines nový dopravca Arriva, ohrozená nie je. Deklarovalo to vedenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

„Po podpise zmluvy medzi BSK a spoločnosťou Arriva sú zmluvné vzťahy jasne dané a nemenné. Na ich základe bude od 15. novembra premávať nový dopravca. Zmluva so spoločnosťou Slovak Lines končí 14. novembra,“ uviedol riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Kraj 15. októbra zorganizoval spoločné stretnutie za účasti vodičov aj oboch dopravcov Arriva a Slovak Lines. „Na tomto stretnutí zástupcovia odborového zväzu adresovali novému dopravcovi sériu otázok, ktoré boli ešte minulý týždeň všetky zodpovedané. Máme za to, že ponúkané podmienky pre vodičov sú férové,“ podotkol Feik.

Súčasní vodiči v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji, ktorí sa rozhodnú prestúpiť k novému dopravcovi, ukončia podľa vedenia kraja pracovný pomer dohodou k 14. novembru a bude im prináležať odstupné. „Riešiť ukončenie pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca, respektíve ku inému dňu ako k 14. novembru z hore uvedených dôvodov neodporúčame,“ uviedol Feik. V prípade mediálne avizovaného protestu vodičov pred Úradom BSK, ktorí odmietajú prestúpiť k novému dopravcovi, kraju nie je známy jeho dôvod a za súčasných okolností naň ani nevidí dôvod.

Spoločnosť Slovak Lines pre TASR uviedla, že v týchto dňoch ukončuje pracovné pomery so svojimi vodičmi a zamestnancami na iných pozíciách dohodou tak, aby si splnila všetky záväzky, vyplývajúce zo zmluvy a zmena dopravcu v BSK bola čo „najhladšia“. „Pokiaľ ide o protest vodičov pred sídlom BSK, ide o ich súkromnú aktivitu v ich voľnom pracovnom čase, s ktorou spoločnosť Slovak Lines nemá nič spoločné,“ poznamenal hovorca dopravcu Štefan Bako. Odborová organizácia OZ KOVO pri Slovak Lines o avizovanom proteste vie, dištancuje sa však od neho.

Dopravca Arriva pred pár dňami informoval, že postupne podpisuje pracovné zmluvy s novými zamestnancami. Spoločnosť by mala zamestnať približne 400 ľudí, prevažne vodičov. V súčasnosti eviduje vyše 300 záujemcov, s ktorými postupne uzatvára zmluvy. „Hlásia sa vodiči, ktorí chcú pokračovať na svojich linkách,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti László Ivan.

BSK podpísal s Arrivou zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur. Slovak Lines bude aj naďalej prevádzkovať autobusovú stanicu v Bratislave.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button