Cestná doprava

Pyrotechnikov na stavbe košického obchvatu striedajú bagre

Pyrotechnikov na stavbe košického obchvatu striedajú bagre. Na stavbe úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany pokračujú v ďalšej etape.

Pyrotechnický prieskum na území trvalého záberu ukončili, aktuálne sťahujú ornicu a štrkodrvou spevňujú vjazdy na stavenisko. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojej webovej stránke.
K stiahnutiu ornice aktuálne dochádza v trvalom zábere hlavnej trasy. „Tento akt je jedným z míľnikov stavby, pričom ďalším krokom budú preložky inžinierskych sietí,“ uvádza NDS s tým, že pyrotechnický prieskum realizujú už len v dočasnom zábere stavby.

Ako pripomína, pyrotechnici doteraz odhalili niekoľko vzácnych nálezov z čias druhej svetovej vojny. Išlo napríklad o 198 kusov špeciálnych signálnych nábojov kalibru 26,6 milimetra, jeden delostrelecký hlavový zapaľovač, dva trhavé delostrelecké granáty kalibru 75 milimetrov a ďalšiu muníciu. Archeologický prieskum podľa NDS pokračuje v súlade s harmonogramom. Zatiaľ našli napríklad viacero druhov keramík.

Pyrotechnikov na stavbe košického obchvatu striedajú bagre

Výstavba viac ako 14 kilometrov dlhej košickej R2 začala v marci. Prepojiť má diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4. Uvedený úsek bude zároveň súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia. Výstavba košického obchvatu bude stáť približne 132 miliónov eur, financovanie je zabezpečené z prostriedkov Európskej únie. Motoristom by mal slúžiť od roku 2025.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button