Cestná doprava

PSK chystá so sanockým okresom obnovu ciest za takmer 3,9 milióna eur

PSK organizuje spoločný cezhraničný projekt.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude prostredníctvom Správy a údržby ciest PSK realizovať v spolupráci s okresným územným celkom Powiat Sanok, spoločný cezhraničný projekt za účelom modernizácie cestnej infraštruktúry na území Poľska a Slovenskej republiky. Zmluvu, ktorej predmetom je oprava ciest v humenskom, medzilaboreckom, sninskom a sanockom okrese, podpíšu obaja partneri vo štvrtok 3. februára v Medzilaborciach.

Ako TASR informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, prostredníctvom tejto spolupráce plánuje slovenská strana zmodernizovať 13,6 kilometra (km) a poľský partner 8,15 km ciest v prihraničnom území oboch krajín. Celková výška finančných prostriedkov pre tento projektový zámer predstavuje 3,86 milióna eur, z toho v rámci Slovenska 1,93 milióna eur. “Monitorovací výbor Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko schválil pre tento projekt finančný príspevok z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 3,28 milióna eur, čo tvorí 85 % celkových výdavkov projektu,“ konkretizoval riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák. Dodal, že zvyšných 10 % bude financovaných zo štátneho rozpočtu SR a 5 % predstavujú vlastné zdroje vyššieho územného celku.

Stavebné práce, na zhotoviteľa ktorých odštartuje v týchto dňoch proces verejného obstarávania, plánujú ukončiť v decembri tohto roka. Spoločné, poľsko-slovenské dielo podľa Kozáka prispeje k zlepšeniu podmienok cezhraničnej infraštruktúry, bezpečnosti cestnej dopravy, dostupnosti a atraktívnosť územia pre obyvateľov, investorov ako i návštevníkov. Podľa Fitzekovej slov zrealizovala SaÚC PSK z programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013 už viacero projektov zameraných na oblasť dopravnej infraštruktúry.

„V minulom roku to bol projekt Rozvoj cestnej infraštruktúry medzi okresmi Krosno-Jaslo-Bardejov, v rámci ktorého bol otvorený nový slovensko-poľský hraničný priechod Nižná Polianka – Ozenná. Jeho hodnota dosiahla 4,58 milióna eur,“ vysvetlila hovorkyňa. Ako dodala, v tomto roku zároveň skončia práce na modernizácii cestného spojenia Osturňa – štátna hranica – Niedzica za vyše sedem miliónov eur. Cestári uvažujú podľa jej slov aj o projekte spojenia národných parkov Pieniny na oboch stranách hranice.
 

Prečítajte si aj

Back to top button