Cestná doprava

Projekty by mali zlepšiť dopravnú situáciu v BSK i v hlavnom meste

Možnosťami urýchlenia čerpania peňazí na dopravné projekty v BSK sa na pracovnom stretnutí zaoberali minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon a predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa Simona rezort dnes vyhlasuje otvorenú výzvu pre mestskú hromadnú dopravu s termínom do konca mája s celkovou alokáciou 3,2 milióna eur a výzvu na informatizáciu spoločnosti do konca júna so zabezpečením 10,5 milióna eura. „Ide o projekty v gescii vyššieho územného celku, týkajúcich sa miest na území BSK, ako aj hlavného mesta Bratislavy,“ uviedol Simon. Frešo ocenil výzvy, ktoré výrazným spôsobom pomôžu doprave na území samosprávneho kraja. „Prostriedky sa týkajú troch prestupných terminálov a dopravných uzlov v okresných mestách Malacky, Pezinok a Senec. Máme záujem o urýchlenie čerpania peňazí na europrojekty, ktoré súvisia s bratislavskou integrovanou dopravou (BID), najmä čo sa týka bežiaceho projektu dispečerského strediska a ďalších troch projektov, ktoré skvalitnia dopravu na území hlavného mesta,“ povedal Frešo.
      
BSK má záujem, aby sa po dlhých rokoch zreálnila vízia integrovanej dopravy v kraji. V novembri novozvolení krajskí poslanci schválili komplexný materiál o BID. Ide konkrétne o ceny cestovných lístkov BID, návrh zastávok a železničných staníc do tarifných zón BID a zmeny v označovaní vlakových liniek. „Jednoducho povedané ide o to, aby sa človek vedel dostať napríklad zo Senca do Petržalky plynule a na jeden cestovný lístok, ktorý bude lacnejší, ako je dnes kombinácia lístkov. Keď bude tento systém fungovať, odľahčí to aj nápor na celkovú dopravnú situáciu a zlepší sa aj životné prostredie, najmä v meste. Celý systém by sme chceli stihnúť do konca roku 2013,“ uviedol Frešo.
      
Zmena oproti doteraz prezentovanému zavedeniu integrovaného systému je v tom, že systém nebude zavedený celoplošne v jednom čase, ale etapovite. To znamená, že územie, ktoré nebude súčasťou integrovaného systému, sa v cenách v prímestskej doprave bude riadiť samostatným cenovým výmerom, s cieľom znížiť výšku straty z prímestskej dopravy hradenej krajom.
 

Prečítajte si aj

Back to top button