Cestná doprava

Prievidza sa dočká obchvatu mesta

Slovenskej správe ciest (SSC) Žilina sa podarilo získať právoplatné územné rozhodnutie aj na II. etapu 2. stavby cesty I/64 obchvatu mesta Prievidza.

Môže pristúpiť k ďalším krokom smerujúcim k realizácii tejto kľúčovej komunikácie. “K súčasnému úseku medzi Priemyselnou zónou Prievidza Západ I a malou okružnou križovatkou na Opatovskej ceste v dĺžke 1,1 km tak pribudne kompletný obchvat mesta Prievidza, ktorý zabezpečí lepšiu distribúciu dopravy mimo centra mesta. Celá stavba sa skladá z I. a II. etapy,“ vysvetlil Michal Ďureje z Mestského úradu v Prievidzi.
      
Primátorka mesta Katarína Macháčková víta urýchlenie zdĺhavého administratívneho procesu aj z toho dôvodu, že finančné zdroje určené na realizáciu tohto diela sú zabezpečené prostredníctvom štrukturálnych fondov a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Objem finančných prostriedkov je vopred pre tento projekt rezervovaný a garantovaný týmito štátnymi inštitúciami. “Obyvatelia mesta sa v najbližšom období konečne dočkajú modernej cesty, ktorá umožní ďalší rozvoj nášho mesta. Odľahčí v súčasnosti nadmerne zaťažené centrum a mestské komunikácie a taktiež dopravne vytvorí kapacitnejší prístup k susednému mestu Bojnice,“ uviedla Macháčková.
      
Primátorka oceňuje aj fakt, že sa podarí urýchliť realizáciu projektu, o ktorého vybudovanie sa pokúšali predstavitelia mesta posledných takmer 20 rokov. Mesto totiž začalo pripravovať projekt obchvatu ešte v polovici 90. rokov. Pre výstavbu I. etapy bude SSC postupovať v príprave predmetného diela takto: I. etapa 2. stavby obchvatu v dĺžke 2,69 km sa začne budovať od mimoúrovňovej križovatky pri vstupe do Prievidze z Novák, cez polia za existujúcou priemyselnou zónou, ponad nákladnú železničnú stanicu, cez garáže pri čističke odpadových vôd s napojením na existujú úsek pred priemyselnou zónou Prievidza Západ I. Termín výstavby I. etapy je naplánovaný na november 2012. Prvá etapa 2. stavby je v procese prípravy pre stavebné povolenie.
      
Pre úsek II. etapy Slovenská správa ciest obstará projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie a následne pristúpi k usporiadaniu nehnuteľností pod budúcu komunikáciu. Táto etapa komunikácie prvej triedy bude trasovaná po Opatovskej ceste, areálom bývalej šľachtiteľskej stanice a napojí sa na existujúcu cestu I/64 v smere na Nedožery – Brezany v priestore medzi obchodným centrom na Nedožerskej ceste a hranicou katastra mesta Prievidza. Dĺžka II. etapy bude 3,6 km. Termín výstavby sa predpokladá na október 2014. Celková dĺžka obchvatu mesta je 7,39 km.
 

Prečítajte si aj

Back to top button