Cestná doprava

Predaj úžitkových vozidiel v EÚ klesol

Predaj úžitkových vozidiel v EÚ klesol. Predaj úžitkových vozidiel v Európskej únii vo februári klesol takmer o 16 %.

Pokles zaznamenali prakticky všetky segmenty až na ťažké nákladné vozidlá. Navyše, z geografického hľadiska klesol predaj na všetkých štyroch hlavných trhoch. Informuje o tom Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Združenie vo štvrtok uviedlo, že v Európskej únii sa vo februári predalo celkovo 131 874 úžitkových vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 15,7 %. Z pohľadu najväčších európskych trhov pokles zaznamenali všetky štyri kľúčové trhy, z nich najväčší Španielsko a Francúzsko. V prvom prípade klesol predaj úžitkových vozidiel o 23,3 %, v druhom o 21,4 %. Pokles evidovali aj Nemecko a Taliansko, avšak výrazne miernejší. V Nemecku sa vo februári predalo o 8,1 % menej vozidiel a v Taliansku o 4,8 %.

Predaj úžitkových vozidiel v EÚ klesol

Výrazne sa znížil dopyt po ľahkých úžitkových vozidlách, kde pokles dosiahol 18,2 %, čo znamená ďalší mesiac s dvojciferným poklesom po sebe. Dôvodom sú najmä pokračujúce problémy v dodávkach čipov. Z najväčších trhov to boli opäť Španielsko a Francúzsko, kde predaj ľahkých úžitkových vozidiel klesol o viac než 20 %. O dvojciferné hodnoty sa predaj znížil aj v Nemecku (12 %), iba v Taliansku bol miernejší, pričom dosiahol 6,3 %.

Celkové výsledky v predaji úžitkových vozidiel v EÚ čiastočne zlepšil predaj ťažkých nákladných áut. Ten sa vo februári zvýšil o 0,4 % na 19.690. Až na Taliansko kľúčové západné trhy zaznamenali v tomto segmente rast predaja. Najviac sa zvýšil predaj v Nemecku, a to o 11,8 %. Vo Francúzsku rast predstavoval 6,4 % a v Španielsku 3,7 %. V Taliansku predaj klesol o 0,7 %. Na porovnanie Poľsko, ktoré je najväčším stredoeurópskym trhom pre ťažké nákladné vozidlá, zaznamenalo pokles predaja v tomto segmente o 17,9 %.

Prečítajte si aj

Back to top button