Cestná doprava

Podľa premiérky je postoj EK v prípade realokácie eurofondov na diaľnice je na mieste

Európska komisia (EK) sa k aktuálnej diskusii o možnosti realokovať na Slovensku eurofondy na diaľnice nestavia pozitívne.

Najprv chce, aby SR vyčerpala všetky finančné prostriedky, ktoré má alokované v Operačnom programe Doprava (OPD), a to 700 miliónov eur. „Postoj EK je úplne na mieste,“ podotkla na margo bruselského rozhodnutia premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Krajina má najprv vyčerpať spomínané eurofondy a následne sa má začať diskusia o možnej realokácii.
      
„Myslím si, že tento postup je racionálny a prijateľný,“ dodala s tým, že Slovensko musí Európskej únii (EÚ) najprv preukázať, že dokáže stavať lacnejšie, pretože doteraz malo jedny z najdrahších ciest. Dôkazom lacnejšej výstavby je podľa nej napríklad rýchlostná cesta R4 na východe SR, ktorej cena sa znížila zo 125 na 75 miliónov eur. Ako dodala, súčasný vývoj rokovaní netreba považovať za negatívny či konečný. „Žiadna oficiálna žiadosť na realokáciu komisii nebola odoslaná, toto všetko sú konzultácie, predbežné rokovania,“ uzavrela.
 

Prečítajte si aj

Back to top button