Cestná doprava

Pobaltské štáty sa dohodli na vytvorení „cestovnej bubliny“

Lotyšsko, Litva a Estónsko sa dohodli, že od 15. mája si vzájomne otvoria hranice a vytvoria tak v rámci Európskej únie pobaltskú „cestovnú bublinu“. Oznámili to v stredu premiéri pobaltských krajín.
      
Pobaltská cestovná oblasť tak bude prvá svojho druhu v EÚ. Ako povedal litovský predseda vlády Saulius Skvernelis, občania pobaltských krajín budú môcť od 15. mája voľne cestovať naprieč všetkými tromi krajinami, občania ďalších štátov EÚ však budú musieť ísť po vstupe na územie jednej z nich do 14-dňovej karantény.
      
„Ďalšími krajinami, ktoré by sa mohli pripojiť k tomuto bloku voľného cestovania, by mohli byť Fínsko a Poľsko,“ dodal Skvernelis. Litva, Lotyšsko a Estónsko sú prepojené aj ekonomicky. Všetky tri krajiny preto robia kroky na postupné otvorenie ekonomík. Podporiť by ich malo aj plánované vzájomné otvorenie hraníc.

Ako uviedla šéfka litovského Združenia pre cestovný ruch Zydre Gavelieneová, je to výrazný stimul pre regionálny biznis v cestovnom ruchu. „Neumožní to síce návrat na úroveň spred koronakrízy, malo by to však prispieť k záchrane veľkého počtu pracovných miest,“ dodala.

Prečítajte si aj
Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button