Cestná doprava

Plán obnovy a rozvoj cyklodopravy

Plán obnovy a rozvoj cyklodopravy. Z plánu obnovy až 105 miliónov eur bude smerovať na rozvoj cyklodopravy na Slovensku.

Uviedol to v piatok minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na tlačovej konferencii predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) a ministrov k plánu obnovy na Bratislavskom hrade.
„Dnes otvárame prvú výzvu na možnosť čerpať prvých 35 miliónov eur z tohto balíka. Oprávnenými žiadateľmi sú mestá, obce, VÚC, združenia miest a obcí. O konkrétnych detailoch čerpania tejto výzvy budeme informovať na samostatnej (tlačovej) konferencii,“ spresnil Doležal. Cyklodoprava podľa neho nie je cykloturistika. „Cyklodoprava je legitímny mód dopravy a naším cieľom je, aby dlhodobý podiel cyklodopravy na Slovensku bol minimálne 10 %,“ priblížil.

Druhým veľkým míľnikom v pláne obnovy podľa Doležala je železničná infraštruktúra. „Viac ako 500 miliónov eur z plánu obnovy pôjde na rozvoj železničnej dopravy. Považujeme to jednoznačne najekologickejší nízkoemisný mód dopravy,“ oznámil minister dopravy. Podľa slov štátneho tajomníka rezortu financií Ľuboša Jančíka sú súčasťou plánu obnovy aj viacročné výdavkové limity (stropy).

Výdavkové stropy sú podľa neho kľúčovým nástrojom na dosiahnutie rozpočtovej zodpovednosti a zdravia verejných financií. „Ak by sme tento nástroj mali k dispozícii už v roku 2012, kedy bol schválený ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, tak by malo Slovensko na krízu vytvorenú rezervu vo výške takmer 10 miliárd eur,“ doplnil Jančík.

Plán obnovy a rozvoj cyklodopravy

Ministerstvo hospodárstva SR v rámci plánu obnovy podľa slov jeho štátneho tajomníka Karola Galeka (SaS) pripravilo prvú výzvu na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). „Pôjde o podporu nových zariadení na výrobu elektriny z OZE formou aukcie. Teda investičná podpora na rozbehnutie, ktorá žiadnym spôsobom nezaťaží ani ceny (elektriny), ani štátny rozpočet,“ poznamenal.

Celkovo bude na výzvu podľa Galeka uvoľnených 56 miliónov eur. V druhej podobnej výzve, ktorá bude nasledovať „do roka“, to bude ďalších 47 miliónov eur. „Celkovo očakávame, že z OZE pribudne na Slovensku 120 megawattov (zdrojov), ktoré výrazným spôsobom prispejú k energetickej bezpečnosti SR,“ doplnil Galek.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR podľa slov jeho štátneho tajomníka Dušana Veliča zodpovedá za komponent „digitálne Slovensko“. „Odpočtujeme náš míľnik, a tým je príprava, schválenie a už aj napĺňanie národnej Koncepcie informatizácie verejnej správy. Táto koncepcia pozostáva zo štyroch prioritných osí, na ktorých už dnes pracujeme, počínajúc e-governmentom, cez kybernetickú bezpečnosť až po kvantové technológie,“ dodal Velič.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button