Cestná doprava

Pandémiou koronavírusu sú výrazne zasiahnutí aj autobusoví dopravcovia

Pandémiou nového koronavírusu sú výrazne zasiahnutí aj slovenskí autobusoví dopravcovia. Zastavila sa medzinárodná autobusová doprava a prímestská autobusová doprava premáva v obmedzenom režime. Pre TASR to uviedol prezident Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) Peter Sádovský.

Kilometrové výkony v medzinárodnej doprave poklesli na nulu a v prímestskej alebo mestskej doprave sa znížili o 20 – 60 %, v závislosti od toho, aký režim v konkrétnom regióne zatiaľ prevažuje. „Výnosy a počty cestujúcich klesli ešte viac, keďže aj znížené spoje sú menej vyťažené ako obvykle. Presným číslom zatiaľ nedisponujeme,“ poznamenal Sádovský.

Dopravcom podľa jeho slov chýba likvidita. „Dopravcovia síce šetria náklady na prejazdenú naftu, avšak mzdy alebo splátky úverov a lízingov musia platiť naďalej, pričom nemajú žiadne alebo majú znížené tržby,“ podotkol. Ochrana zdravia a života je podľa neho na prvom mieste, zároveň však verí, že zo strany štátu prídu pomocné opatrenia aj pre dopravcov.

prezident Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) Peter Sádovský
Na snímke prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský. Foto: TASR

Opatrenia by podľa neho mali byť hlavne v oblasti miezd, najmä v prípade vodičov a personálu z nižších príjmových skupín. „Tiež očakávame od bánk a lízingových spoločností ústretovosť pri posune splátok úverov a lízingov a tiež odpúšťanie pokút za aktuálne nedodržanie termínov splácania. Je doba, keď treba byť solidárny voči svojim obchodným partnerom,“ dodal prezident ZAD.

V prímestskej doprave budú podľa neho dopravcovia hľadať riešenia výpadku tržieb a pokračujúcich nákladov spolu s objednávateľmi výkonov, samosprávnymi krajmi. „V nedotovanej diaľkovej a medzinárodnej doprave, pokiaľ nepríde pomoc v krátkej dobe, určite dôjde aj k znižovaniu počtu zamestnancov,“ upozornil. Zároveň verí, že pandémiu sa podarí v čo najkratšej dobe prekonať a hospodárstvo sa znova oživí.

Tiež poukázal na skutočnosť, že aj vodiči autobusovej dopravy „stoja v prvej línii službe obyvateľstvu“ a zabezpečujú každodennú dopravu ľudí, kam potrebujú, napriek rizikám spojeným s ohrozením svojho zdravia. Zdôraznil preto, že dopravcovia – zamestnávatelia im vyjadrujú vďačnosť a podporu.

V spolupráci
TASR
Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button