Cestná doprava

Obchvat má Nižnú odbremeniť od tranzitnej dopravy, nie z nej vziať život

Frekventovaný cestný ťah cez oravskú obec Nižná by mal v dohľadnej budúcnosti nahradiť tamojšími obyvateľmi dlho očakávaný úsek rýchlostnej cesty R3.

Podľa novozvoleného starostu Jaroslava Rosinu to však v sebe ukrýva, rovnako ako v prípade všetkých obdobných projektov, okrem nesporných výhod i jednu zásadnú nevýhodu. „Cestný obchvat nás konečne odbremení od tranzitnej dopravy, ale na druhej strane sa budeme musieť rýchlo prispôsobiť novej situácii, aby sa nenaplnila okrídlená veta, že tam, kadiaľ priamo nevedie hlavná cesta, nie je ani život. Budovanie infraštruktúry musíme nasmerovať čo najbližšie k naprojektovaným výjazdom, aby posádky prechádzajúcich áut mali dôvod sa u nás pristaviť,“ skonštatoval pre TASR.

Pravdepodobný termín dokončenia ešte nezačatej výstavby spomínaného úseku R3 v okolí Nižnej odhadol pri optimistickom predpoklade, že všetko pôjde tak, ako má, na horizont piatich rokov. „Malo by sa postupovať zo severu od Trstenej či Tvrdošína a z juhu i s tunelom pri Podbieli. Až následne príde na rad prepojenie pri Nižnej. Zostáva iba dúfať, že už nenastane žiadne oddialenie výstavby,“ uviedol Rosina.

Zároveň zdôraznil, že samosprávu čaká veľa práce aj s nápravou siete miestnych komunikácií. „V prvom rade treba zlegalizovať mnohé dávno existujúce cesty, aby sa napriek tomu, že majú strategický význam pre celú obec, neskomplikovalo ich využívanie pri prípadných predajoch niektorých súkromných parciel. Naopak, v iných častiach chýbajú príjazdové cesty a ľudia sa k obydliam dostávajú iba na dobré slovo cez cudzie pozemky,“ dodal starosta Nižnej.
 

Prečítajte si aj

Back to top button