Cestná doprava

Obchádzková trasa medzi Kysakom a Veľkou Lodinou je sprejazdnená

Obchádzkovú trasu otvorili v pondelok medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie. Stalo sa tak z dôvodu uzavretého mosta nad riekou Hornád, ktorý je v havarijnom stave.

Obchádzkovou trasou je takmer trojkilometrový úsek popri Hornáde medzi osadou Sopotnica za Kysakom a Veľkou Lodinou. Slúžiť bude obyvateľom odrezaných obcí Malá Lodina a Veľká Lodina, a to až do zrekonštruovania mosta. Dopravu riadi svetelná signalizácia.

Dosiaľ sa využívala núdzová obchádzka od Malej Lodiny okolo vodného diela Ružín smerom na Jahodnú. „Táto trasa však z dlhodobého hľadiska nebola vhodná, keďže sa na nej nachádzalo viacero nebezpečných zákrut a strmých zrázov. Pre zabezpečenie základnej dopravnej obslužnosti bola určená ako vhodnejšia trasa cez osadu Sopotnica, ktorá však viedla po účelovej komunikácii. V priebehu dvoch týždňov sme túto cestu vybudovali nanovo, takže je bezpečná pre osobné autá, záchranné zložky, malokapacitné prímestské autobusy aj zásobovanie,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Správa ciest KSK na účelovej komunikácii zabezpečila zlepšenie rozhľadových pomerov, úpravu podkladu aj označenie. Stavebné úpravy zahŕňali aj odvod pritekajúcej vody a položenie penetračného makadamu.

Most uzavrel kraj po mimoriadnej prehliadke v polovici augusta. Prizvaný statik konštatoval, že na nosnej konštrukcii sa nachádza zvislý priehyb a trhlina medzi jednotlivými segmentmi, v dôsledku čoho jej hrozí krehký lom, teda kolaps.

Most M4959 na ceste III/3454 má viac ako 50 rokov. KSK aktuálne hľadá prostriedky na to, aby sa s jeho opravou začalo čo najskôr. Z dôvodu jeho uzatvorenia Okresný úrad Košice-okolie vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button