Cestná doprava

Nový rad univerzálnych pneumatík FuelMax ENDURANCE

Goodyear uvádza na trh nový rad úsporných a všestranných pneumatík FuelMax ENDURANCE pre riadené a hnacie nápravy nákladných vozidiel.

Goodyear uvádza nový produktový rad doteraz najuniverzálnejších pneumatík značky, ktorý nesie vo všetkých rozmeroch štítky palivovej účinnosti triedy B. Európska komisia predstavila v decembri roku 2019 Zelenú dohodu pre Európu, v ktorej si kladie za cieľ, aby sa Európa stala do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym svetadielom. Dohoda obsahuje ambiciózny plán na zníženie čistých emisií skleníkových plynov z úrovne roku 1990 do roku 2030 najmenej o 55 %.

„S novými pneumatikami FuelMax ENDURANCE prenášame palivovú účinnosť, známu z diaľničnej dopravy, aj na prevádzku na bežných a vedľajších cestách. Sú efektívne a odolné a vyznačujú sa nízkymi emisiami a vynikajúcou priľnavosťou, ako aj vysokým kilometrovým výkonom,“
povedal Grégory Boucharlat, viceprezident pre nákladné pneumatiky Goodyear v Európe.

Efektivita a dlhotrvajúca výkonnosť

Ako nová štandardná výbava pre nákladné vozidlá z výroby pokrýva nový rad veľmi širokú škálu rôzneho nasadenia vozidiel a zároveň pomáha výrobcom pri ďalšom znižovaní emisií nových ťažkých nákladných vozidiel; v porovnaní s pneumatikami so štítkom palivovej účinnosti triedy C ide o zníženie v priemere o 2 %. Aby mohla Európa dodržať svoj záväzok, bude nutné znižovať od roku 2025 emisie CO2 nových sériovo vyrábaných úžitkových vozidiel o 15 % a od roku 2030 dokonca ešte dvakrát viac, teda o 30 % v porovnaní s východiskovým rokom 2019 – 20.

Pneumatiky FuelMax ENDURANCE boli navrhnuté tak, aby správcom autoparkov, ktorí sa usilujú o úspory nákladov a paliva, takú voľbu uľahčili, pretože teraz už pri výbere pneumatík nebudú obmedzení typom vozoviek, po ktorých ich vozidlá jazdia.

„Rad FuelMax ENDURANCE skutočne mení pravidlá hry v sektore výroby pneumatík a dopravy, pretože popri tom, že je účinný a odolný voči opotrebovaniu, ponúka tiež nízku úroveň emisií, ako aj vynikajúci kilometrový výkon a trakciu,“ povedal Maciej Szymanski, marketingový riaditeľ obchodnej jednotky nákladných pneumatík Goodyear v Európe. Zníženie valivého odporu o 2 % predstavuje ročnú úsporu približne jednej tony emisií CO2 a 400 litrov paliva na jediné nákladné vozidlo.

Pneumatiky FuelMax S ENDURANCE na riadenú nápravu spájajú osvedčenú technológiu rebier IntelliMax spoločnosti Goodyear vo verzii s piatimi alebo šiestimi rebrami s vynaliezavým novým riešením rozloženia rebier a geometrie drážok. Výstužné niple v ramenných drážkach sa pri odvaľovaní pneumatiky prepájajú, čo zvyšuje robustnosť pneumatík a obmedzuje ich opotrebovávanie pri náročnejších jazdách mimo diaľnic, ktoré pneumatiky viac zaťažujú.

Prehĺbený behúň pneumatík na riadenú nápravu zlepšuje priľnavosť v neskorších fázach životnosti pneumatík. Inovatívna zmes behúňa s nízkymi energetickými stratami kompenzuje vývin tepla v dôsledku vysokých síl pôsobiacich na kolesá riadiacej nápravy.

Pneumatiky pre hnacie nápravy ťažia z inovatívnej behúňovej zmesi, takisto zo špeciálne upraveného procesu vulkanizácie, ktorý ďalej zlepšuje hodnotu ich valivého odporu. Smerová konštrukcia behúňa zahŕňa vysoký počet hlbokých priečnych drážok, hlboké dezénové drážky v strede pneumatík a väčší počet záberových hrán, ktoré zlepšujú trakciu a účinnejšie odvádzajú vodu.

Pneumatiky na riadené i hnané nápravy majú certifikáciu 3PMSF a obsahujú technológiu RFID, ktorá umožňuje napojenie na spravovanie pneuhospodárstva. Spoločnosť Goodyear sa hlási k zásadám cirkulárnej ekonomiky a nový rad pneumatík FuelMax ENDURANCE to ďalej potvrdzuje; je plne kompatibilný s programom viacnásobného života (Multiple Life) pneumatík Goodyear.

Pre pneumatiky na hnanú nápravu bude v predaji prémiový teplý protektor TreadMax, ktorý predlžuje kilometrový výkon a pritom ponúka úplne rovnaké vlastnosti a výhody ako nové pneumatiky s inovatívnym behúňom a vo výsledku znižuje náklady na pneumatiky až o 30 %. V kombinácii s inteligentnými riešeniami spoločnosti Goodyear na monitorovanie pneumatík (vrátane systémov Goodyear TPMS, Drive-Over-Reader a najnovšie uvedeného DrivePoint) možno výrazne zvyšovať životnosť a palivovú účinnosť. To všetko dopravcom pomáha v ich úsilí zabezpečiť trvalo udržateľnú budúcnosť.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button