Cestná doprava

Novinkou na Mlynských nivách je aj prvý podzemný kruhový objazd v SR

Okrem otvorenia novej autobusovej stanice a nákupného centra Nivy je na Mlynských nivách v Bratislave novinkou aj spustenie prvého podzemného kruhového objazdu na Slovensku, či prvej plne automatizovanej parkovacej cykloveže v hlavnom meste.

Podzemný kruhový objazd je hlavnou vstupnou bránou do podzemného parkoviska Nív. K dispozícii bude vyše 2000 parkovacích miest. Chodci sa do komplexu dostanú troma hlavnými vstupmi, z čoho jeden bude nepretržite otvorený. Pre cyklistov okrem nových cyklochodníkov vybudovali aj cyklovežu na Páričkovej ulici. Ponúka 118 miest pre bicykle. Uskladniť sa tu dá bicykel za 25 sekúnd.

Na autobusovú stanicu sa cestujúci dostanú nepretržite, 24 hodín denne sedem dní v týždni. Priestory stanice budú v podzemí, na prvom podzemnom podlaží. Cestujúci tu nájdu 36 nástupísk (z toho 25 pre regionálne a 11 pre medzinárodné a diaľkové spoje) a sedem výstupísk.

Priamo na tomto podlaží môžu zájsť aj do obchodov, drogérie, či do prevádzok s rýchlym občerstvením. Využiť môžu tiež úschovňu batožiny i informačné pulty. Odchody a príchody spojov sa im budú zobrazovať napríklad aj na osem metrov dlhej digitálnej stene letiskového typu.

Autobusoví dopravcovia môžu využiť čerpaciu stanicu, umývaciu linku, rýchloservis, sekciu údržby a čistenia vozidiel. Denná kapacita stanice je 20 000 cestujúcich a 1100 spojov. Maximálna kapacita terminálu však môže byť až päťnásobne väčšia.

Projekt komplexu Nivy, ktorý sa začal budovať v roku 2017, otvorili pre verejnosť vo štvrtok. Okrem medzinárodného autobusového terminálu je kombináciou nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Zelená strecha budovy ponúka bežeckú dráhu, zóny na cvičenie či piknik, komunitnú záhradu aj detské ihriská.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button