Cestná doprava

Nová stanica LNG v Trnave

Nová stanica LNG v Trnave. Dňa 9. 2. 2023 bola za účasti ministra hospodárstva SR Karola Hirmana, generálneho riaditeľa SPP Richarda Prokypčáka, predstavenstva SPP a zástupcov importérov značky IVECO a Scania otvorená prvá LNG/CNG stanica v Trnave v blízkosti automobilky Stellantis.

Rozvoj cestnej dopravy prostredníctvom alternatívnych palív sa už aj na Slovensku stáva realitou. V ponuke pre autodopravcov je okrem nafty, už aj ekologickejšia alternatíva v podobe bionafty a pribúda ďalšia alternatíva v podobe stlačeného plynu. V minulosti už SPP vybudovalo sieť staníc CNG. Spoločnosť SPP CNG s.r.o. prevádzkuje 14 plniacich staníc CNG, ktoré sú prevádzkované v samoobslužnom režime a sú prístupné zákazníkom nepretržite 24 hodín denne a 365 dní v roku.

Skúsenosti v minulosti má SPP aj s využívaním LPG v mestskej hromadnej doprave v Bratislave. S príchodom vozidiel Iveco a Scania na pohon spojený s palivom LNG sa otvorili nové možnosti, ktorých výhodou je porovnateľný dojazd vozidiel ako s vozidlami s dieselovými motormi na naftu, ale až o 95 % nižšími emisiami pevných častíc, 80 % NO a o 40 % menej emisií CO2. Navyše v Nemecku vozidlá s pohonom na LNG sú oslobodené od mýtnych poplatkov. V Taliansku, Nemecku a v ďalších krajinách EÚ štát na tieto vozidlá finančne prispieva aj pri ich kúpe.

Donedávna sme na Slovensku mohli čerpať LNG len z mobilných čerpacích staníc. SPP plánuje v tomto roku (zrejme ešte v prvom polroku) tvoriť tri čerpacie stanice LNG/CNG. Prvú z nich otvorili dnes v Trnave, vo výstavbe je LNG/CNG stanica v Prešove a tretia stanica pribudne na D2 pri hraničnom prechode na odpočívadle Brodské. Kamióny značky Scania a Iveco na LNG tak budú mať už aj na Slovensku možnosť bez obmedzení jazdiť s týmito ekologickejšími vozidlami.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button