Cestná doprava

NDS žiada od zhotoviteľa Višňového 14,75 mil. eur na riešenie sporov

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) žiada od bývalého zhotoviteľa úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala 14,75 milióna eur. Ide o nárok objednávateľa na platbu, ktorý si diaľničiari uplatnili na medzinárodnej Komisii na riešenie sporov za nesplnenie míľnikov v podobe prerazenia tunela a dokončenia betónovej vozovky v tuneli.

Ako uviedla hovorkyňa diaľničiarov Michaela Michalová, NDS si nároky za nedodržané míľniky uplatnila v minulosti okamžite po ich nesplnení. Zhotoviteľ ich však odmietal uznať, a preto o nich rozhodne komisia.

NDS zároveň priebežne pripravuje aj ďalšie nároky v súvislosti s touto stavbou. „Nároky NDS sú kryté bankovou zárukou a budú uplatňované postupne tak, aby nedošlo k ich premlčaniu,“ zdôraznila Michalová. Aktuálne diaľničiari riešia aj nároky voči zhotoviteľovi vyplývajúce z chýb diela a projektovej dokumentácie.

„O nároku na zmluvné pokuty bude komisia rozhodovať na základe procedurálneho kalendára vydaného komisiou spolu s nárokom zhotoviteľa na predĺženie lehoty výstavby,“ priblížila hovorkyňa. Rozhodnutie v tomto konkrétnom spore sa podľa uvedeného kalendára očakáva v januári 2021.

Komisia na riešenie sporov medzi NDS a zhotoviteľom úseku D1 s tunelom Višňové vznikla v januári 2019. Tvoria ju profesionáli z Nemecka, USA a Veľkej Británie. Jedného člena komisie navrhla NDS, jedného zhotoviteľ a na jednom sa zhodli obe strany.

NDS v marci 2019 ukončila zmluvu so zhotoviteľom úseku, združením Salini Impregilo – Dúha, z dôvodu neuspokojivého postupu výstavby. Koncom januára tohto roka diaľničiari vyhlásili súťaž na hlavnú trasu úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Víťaz verejného obstarávania dokončí tunel Višňové a vonkajšiu trasu vrátane mostov, vozovky aj oporných a zárubných múrov. Predpokladaná hodnota zákazky je 260,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Lehota výstavby by nemala byť dlhšia ako 36 mesiacov.

Prečítajte si aj

Back to top button