Cestná doprava

Na ceste I/18 pod Strečnom otestujú osadené bariéry

Na ceste I/18 pod Strečnom otestujú osadené bariéry. Na kritickom úseku cesty I/18 pod Strečnom otestujú počas najbližšieho víkendu pevnosť osadených betónových zábran a ochranných sietí.

Po zasadnutí krízového štábu o tom v utorok informovala prednostka Okresného úradu (OÚ) v Žiline Emília Pavlusíková. Doplnila, že práce sa začnú v piatok (8. 3.) od 20.00 h a potrvajú do 17.00 h v sobotu (9. 3.). V nedeľu (10. 3.) sa začnú od 8.00 h a potrvajú do 14.00 h. „Doprava bude spomalená na rýchlosť 30 kilometrov za hodinu a úplne sa odstaví iba na nevyhnutný čas. Budú tam horolezci, ktorí spustia skalu, a uvidíme, či bude ochrana stačiť, alebo nie,“ uviedla.

Krízový štáb bude podľa prednostky opäť zasadať v pondelok (11. 3.). „Zosumarizujeme, o aký veľký rozsah prác ide, a rozhodneme o ďalšom postupe. Ten úsek je nebezpečný a dodržiavanie cestnej premávky je veľmi dôležité. Rýchlosť 30 kilometrov za hodinu tam nie je pre nič za nič. Treba ju dodržiavať. Preto buďme ohľaduplní voči všetkým,“ vyzvala.

Na ceste I/18 pod Strečnom otestujú osadené bariéry

Geotechnik Boris Vrábel priblížil, že po príprave svahu urobia inžiniersko-geologický prieskum. „Po jeho ukončení vyprojektujeme stavbu, ktorá sa tam musí uskutočniť. To znamená, dynamické siete, dynamické bariéry a siete, ktoré budú stabilizovať svah,“ vysvetlil. Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poničili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR
Back to top button