Cestná doprava

Mýtny tender obhajuje aj NDS, postupovala vraj v zmysle zákona

Po ministerstve dopravy obhajuje správnosť postupu pri tendri na elektronické mýto aj jeho obstarávateľ, štátna Národná diaľničná spoločnosť (NDS). „Všetko nás zatiaľ utvrdzuje v tom, že sme postupovali naozaj korektne a v zmysle zákona o verejnom obstarávaní,“ uviedol generálny riaditeľ NDS Igor Choma.

Okolnosti mýtneho tendra pritom Slovensku vytýka Európska komisia (EK), ktorá kvôli nemu minulý týždeň začala aj právne konanie voči SR. "Registrujeme ďalšiu požiadavku komisie o dovysvetlenie niektorých náležitostí, ktoré sa týkajú tohto verejného obstarávania. Tak ako dvakrát predtým podáme aj teraz všetky relevantné informácie, ktoré sa verejného obstarávania týkajú. Nerobíme s tým žiadne tajnosti," zdôraznil Choma. Šéf diaľničnej spoločnosti pripomenul, že v súvislosti s tendrom na elektronické mýto neúspešní uchádzači podali spolu 12 námietok voči vylúčeniu zo súťaže, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) však všetky tieto sťažnosti zamietol. "Sú nám známe výsledky zo súdnych pojednávaní neúspešných súťažiacich voči ÚVO a zatiaľ sú všetky v prospech úradu," upozornil Choma. Akékoľvek rozhodnutie komisie však NDS podľa neho bude rešpektovať. EK vo svojom vyhlásení zo štvrtka 14. mája o začatí konania voči SR uvádza, že slovenský verejný obstarávateľ vylúčil z verejnej súťaže na elektronické mýto troch účastníkov. Na základe informácií, ktorými komisia disponuje, sa pritom domnieva, že zo strany slovenských orgánov mohlo dôjsť k porušeniu smernice o verejnom obstarávaní hovoriacej o rovnakom zaobchádzaní a nediskriminácii. Prvý krok právneho konania má formu žiadosti o vysvetlenie, tzv. letter of formal notice. Slovenské úrady majú teraz dva mesiace na to, aby zaslali Bruselu vysvetlenie. Ak s ním EK nebude spokojná, bude nasledovať tzv. odôvodnené stanovisko ako druhý krok v trojstupňovom právnom konaní, ktorého posledným štádiom je predvedenie krajiny pred Európsky súdny dvor.
Ministerstvo dopravy rovnako ako NDS trvá na tom, že mýtny tender prebehol v súlade s platnou legislatívou a takéto stanovisko bude tlmočiť aj komisii. "Pokiaľ EK zašle záver s požiadavkou na podanie vysvetlenia, budeme sa tým zaoberať a vysvetlenie z našej strany odíde. Je to prvostupňové šetrenie na základe podaných sťažností alebo podnetov. Konštatovanie z našej strany je, že čo sa týka tendra na výber elektronického mýta, nevidíme pochybenie v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," reagoval pre TASR ešte vo štvrtok hovorca rezortu dopravy Stanislav Jurikovič. Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Ivan Mikloš v súvislosti s mýtnym tendrom minulý týždeň vyhlásil, že na základe jeho výsledkov SR príde v budúcich rokoch o 368,45 milióna eur (11,1 miliardy Sk). "Hrozí žaloba EK na SR a keď ju prehráme, tak sa budú daňoví poplatníci skladať aj na túto žalobu," zdôraznil Mikloš.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button