Cestná doprava

Ministerstvo dopravy uvoľnilo eurofondy na modernizáciu ciest I.triedy

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ podpísal zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekty eliminácie bezpečnostných rizík na cestách I. triedy v trnavskom, nitrianskom, košickom a prešovskom regióne.

Prijímateľom pomoci z Operačného programu Doprava je Slovenská správa ciest, ktorá za európske peniaze v minulom roku zvýšila bezpečnosť na prvých sto kilometroch jednotiek v rámci celého Slovenska. “Cesty I. triedy boli dlhé roky zanedbávané, hoci je na nich až polovica všetkej dopravy na Slovensku. My sme tento prístup začali v minulom roku meniť a po prvej stovke zmodernizovaných kilometrov pokračujeme projektmi, vďaka ktorým za pomoci európskych peňazí kompletne zmodernizujeme 570 kilometrov ciest I. triedy a vyše 40 mostov. Obnova ciest navyše prináša aj pracovné príležitosti a celkový rozvoj do regiónov Slovenska,“ uviedol minister dopravy J. Figeľ.

Projekt s názvom „Eliminácia bezpečnostných rizík na cestách I. triedy v Trnavskom a Nitrianskom kraji“ sa začal realizovať už začiatkom februára. Víťazom tendra na obnovu 146,3 kilometra jednotiek počas štrnástich mesiacov je spoločnosť Alpine Slovakia, spol. s r. o., za vysúťaženú cenu takmer 23,3 mil. eur (bez DPH). Je to o tretinu menej ako predpokladaná hodnota zákazky pred začatím verejného obstarávania, ktorá bola 33,56 mil. eur. Stavebno-technický dozor projektu zabezpečuje spoločnosť INFRAM, s. r. o.

Tender na obnovu jednotiek na východnom Slovensku je po stiahnutí námietky jedného z uchádzačov už vyhodnotený, v súčasnosti plynie lehota viazanosti ponúk. „Zmluva s víťazom tendra, ktorý zmodernizuje 190 kilometrov hlavných ciest v prešovskom a košickom regióne môže byť podpísaná v najbližších týždňoch,“ uviedol minister J. Figeľ.

Zvýšenie bezpečnosti na hlavných cestách má popri výmene povrchu ciest zabezpečiť osadenie nového vodorovného značenia z plastu, osadenie meračov rýchlosti a teplôt, ako aj meteostaníc. Súčasťou prác bude aj vybudovanie premenlivého dopravného značenia, cestných gombíkov, dopravných zrkadiel, plašičov zveri a tiež zvislého dopravného značenia podľa najnovších predpisov. Pribudnú zvodidlá, smerové koly a zlepší sa vodný režim ciest.
 

Prečítajte si aj

Back to top button