Cestná doprava

Ministerstvo dopravy sa pravdepodobne stotožní s odporúčaniami ÚHP pri technológii tunela Višňové

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR nevylučuje, že sa stotožní s niektorými odporúčaniami Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) v prípade hodnotenia nákupu technológií pre tunel Višňové.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pripravuje verejné obstarávanie na dodanie technológií pre diaľničný tunel Višňové. Hoci je projekt spoločensky návratný, pochybnosti podľa ÚHP vyvoláva odhadovaná cena aj navrhnutý spôsob výberu dodávateľa.

Rezort dopravy reagoval s tým, že predpokladaná hodnota zákazky nemá záväzný charakter. „Stále teda ide len o odhad nákladov na časť technológie tunela, nie o výslednú reálnu cenu. Tú určí až verejná súťaž a môže sa, samozrejme, od odhadovanej výrazne líšiť,“ dodal hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf .

ÚHP priblížil, že podľa odhadov NDS investičné náklady na technológie tunela dosiahnu 71,5 milióna eur. Väčšina z nich však podľa analytikov nie je riadne zdôvodnená. ÚHP tvrdí, že odhad nákladov na technológiu tunela je možné znížiť o 6 miliónov eur na 65,5 milióna eur najmä znížením rozpočtu na vetranie tunela podľa jednotkových cien z odhadu pre tunel Okruhliak s podobným technickým riešením.

MDV podotklo, že cena je aj jedným z kritérií súťaže. „Určovali sme ju exaktne podľa parametrov tunela v spolupráci so Žilinskou univerzitou. ÚHP ju vo svojom hodnotení porovnáva s tunelom Okruhliak, ktorý je konštrukčne iný a kratší, ale hlavne nie vysúťažený, čo z nášho pohľadu nie je úplne na mieste,“ zdôraznil hovorca.

ÚHP zároveň odporúča preveriť, či je možné nahradiť súťažné kritérium rýchlosti dodania technológie požiadavkou na dodanie v termíne v súlade s harmonogramom stavebnej časti. Rudolf priblížil, že NDS preveruje, či je možné prehodnotiť nastavenia kritérií a nevylučuje, že sa s niektorými odporúčaniami ÚHP rezort stotožní.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button