Cestná doprava

Ministerstvo dopravy naštartovalo historicky najväčšiu obnovu mostov

Minister dopravy Ján Figeľ dnes pri moste v Červeníku neďaleko Hlohovca odštartoval historicky najväčšiu obnovu mostov na Slovensku.

V rámci nej by malo byť zrekonštruovaných 45 mostných objektov, ktoré sú v súčasnosti v havarijnom stave. Celkové náklady na rekonštrukciu by podľa slov generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Pavla Pavláska mali dosiahnuť zhruba 30 miliónov eur.  Obnova bude financovaná z eurofondov v rámci Operačného programu Doprava. Najviac finančných prostriedkov na opravy bude smerovať do Žilinského a Prešovského kraja. V Žilinskom kraji čaká na rekonštrukciu 17 mostov, v Prešovskom 10. V Nitrianskom kraji prejde rekonštrukciou päť mostov, v Banskobystrickom štyri a po tri mosty budú rekonštruované v Trnavskom, Košickom a Trenčianskom kraji.  

Rekonštrukcia je rozdelená na dve etapy, v prvej bude zrekonštruovaných 16 mostov. Vo verejnej súťaži vyhlásenej Slovenskou správou ciest (SSC) uspeli firmy Strabag,s.r.o., Alpine Slovakia, s.r.o. a Doprastav,a.s. , s ktorými SSC podpísala zmluvy. Predpokladaná hodnota zákazky v súťaži bola 11,2 milióna eur, víťazní uchádzači ponúkli dokopy sumu 6,1 milióna eur. „Je to zhruba o 45% menej ako očakávaná suma. Tým, že sa nám podarilo vysúťažiť lepšie ceny, je možné, že sa nám podarí opraviť aj viac mostov,“ uviedol Pavlásek.

Podľa jeho slov je v súčasnosti na Slovensku v havarijnom stave vyše 130 mostov. Súťaž na druhú etapu rekonštrukcie mostov je naplánovaná na začiatok budúceho roka. Samotná obnova mostov trvá zhruba jeden rok. Rekonštrukčné práce sa budú vykonávať pri plnej prevádzke ciest, na vodičov čaká len obmedzenie dopravy na jednotlivých opravovaných úsekoch.
 

Prečítajte si aj

Back to top button