Cestná doprava

Minister dopravy slávnostne poklepal základný kameň II. etapy obchvatu Galanty

Prvý podpredseda vlády a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ dnes slávnostne poklepal základný kameň II. etapy obchvatu v Galante.

Na kruhovej križovatke ho privítal galantský primátor Alexander Mézeš. „Dobudovanie južného obchvatu mesta, vrátane druhej a tretej etapy, vzhľadom na súčasnú intenzitu dopravy na území Galanty je už nevyhnutné,“ konštatoval primátor s tým, že obyvatelia mesta netrpezlivo čakali na túto chvíľu. Otvorenie obchvatu okolo okresného mesta totiž značne uľahčí ich život. V súčasnosti prechádza cez mesto denne niekoľko tisíc kamiónov a nákladných vozidiel.
      
„Táto II. etapa bude mať päťkilometrovú dĺžku, výstavbu začneme začiatkom budúceho roka. Predpokladané náklady na stavbu s DPH, upravené v zmysle rezortnej expertízy, dosahujú 17.210.966 eur, z toho stavebné náklady 13.264.158 eur,“ informoval minister s tým, že uvedená časť obchvatu bude mať štyri mosty, cyklistickú cestičku a chodník pri ceste. „Považujem to za dôležitú druhú časť plánovaného projektu, ktorý má napomôcť mestu odľahčiť vnútornú dopravu, vyviesť tranzit von z mesta a zároveň pomôcť priemyselnej zóne okolo mesta v rozvoji tak, aby tu pribúdali pracovné miesta a zvyšovala sa konkurencieschopnosť firiem,“ podčiarkol Figeľ. Dodal, že najväčším z nich je Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., ktorý sa v posledných rokoch stáva najväčším exportérom v rámci celej Slovenskej republiky.

„Sme otvorení voči zahraničným investorom, ktorí prichádzajú s dobrým úmyslom a perspektívou i dlhodobými zámermi. Slovensko potrebuje naďalej hospodársky napredovať, je to téma nielen rastu ekonomiky, ale aj rozvoja regiónov. Chceme tomu prispôsobovať aj legislatívu a podmienky tak, aby boli čitateľné, kompatibilné a európske,“ zdôraznil minister a pripomenul, že vláda vytvára priestor v rámci flexibility na pracovnom trhu, ale aj stimulov na podnikanie s vyššou pridanou hodnotou, aby to nebol len nejaký dovoz a montáž, ale aj vývoj, veda, výskum a tvorivosť. Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek ešte nevedel presne povedať, ako dlho potrvá výstavba. „Nechcem predbiehať, výstavbu začneme, keď definitívne ukončíme výber dodávateľa, a to ešte potrvá asi dva týždne,“ uviedol.
 

Prečítajte si aj

Back to top button