Cestná doprava

Minister dopravy chce s autodopravcami diskutovať, ale odmieta nátlak

S autodopravcami môžeme diskutovať, ale nie v prípade, keď sú v uliciach nákladné autá a „berú si za rukojemníkov“ občanov. V stredu po rokovaní vlády to uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Skonštatoval, že s nimi už rokoval niekoľkokrát a nerozumie, čo chcú. Priestor na dodatočné zľavy z mýta v tejto chvíli nevidí. „Poviem to celkom jednoznačne – diskusia áno, vydieranie nie,“ vyhlásil Doležal v súvislosti s protestom autodopravcov. Tvrdí, že na to majú spoločný názor aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Minister odmieta túto „nátlakovú“ formu. „Nebudem s nimi sedieť určite, ak nestiahnu autá z ciest,“ zdôraznil Doležal.

Prečítajte si aj

S Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS) sa podľa jeho slov stretol naposledy v piatok (11. 2.), kedy prvý raz komunikovali novú požiadavku na dodatočné zľavy na mýto. Podotkol, že začiatkom roka 2020 si autodopravcovia „vyštrajkovali“ zľavy na mýto, v priebehu pandemického roka dostali ako pomoc od štátu zľavu v hodnote 30 miliónov eur ročne na tzv. cestnú daň, majú tiež dohodu s ministerstvom dopravy, že nebude spoplatňovať paralelné úseky, ktorými niektorí autodopravcovia obchádzajú diaľnice. Doplnil, že s autodopravcami začali aj rokovanie o budúcich zľavách z budúceho mýta.

https://www.facebook.com/AndrejDolezalMinisterDopravy/videos/1045688106017198

Poukázal zároveň na to, že počas pandémie to všetci mali ťažké, či už autoškoly alebo zájazdové autobusy. Poklesy v sektore nákladnej dopravy podľa neho pritom neboli tak dramatické ako v iných sektoroch.

Dopravcovia od pondelka (14. 2.) do utorka (15. 2.) večera blokovali časť Rožňavskej ulice v Bratislave, potom sa presunuli do Kútov. Protestom chcú dosiahnuť splnenie ich požiadaviek zo strany štátu, medzi ktoré patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 percent. Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú aj zníženie daní z motorových palív.

Autodopravcovia už skôr v stredu informovali o tom, že prerušujú svoj protest na diaľničnom hraničnom priechode s Českom Kúty–Brodské. Dôvodom je podľa nich plánovaný prejazd vojenského konvoja z Česka na územie Slovenska.

UNAS však avizuje blokáciu iných hraničných priechodov. „Keď ministerstvo dopravy nedá vyhlásenie a nepozve nás k rokovaciemu stolu, tak sa budeme vo štvrtok (17. 2.) snažiť zablokovať hraničný priechod Čunovo-Rajka,“ povedal Stanislav Skala z UNAS.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button