Cestná doprava

Mesto Košice chce odovzdať cesty II. a III. triedy do majetku KSK

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na utorkovom pokračovaní rokovania odporučilo primátorovi Jaroslavovi Polačekovi, aby začal rokovať o procese ich postupného odovzdania.

Mesto tak chce urobiť z dôvodu logického usporiadania týchto ciest a účelného využitia finančných prostriedkov pri zabezpečovaní správy a údržby. Primátor uviedol, že cieľom je, aby cesty nielen v Košiciach, ale aj z Košíc boli v čo najlepšom stave.

Dokopy ide o viac ako 40 kilometrov na 13 úsekoch ciest v extraviláne mesta, a to Pereš – odbočka Lorinčík, Čermeľ – Jahodná, Krásna – Slanecká, Bočiar – Veľká Ida, Šaca – Haniska, Šaca – Veľká Ida, Letisko – spojka, Barca – Valaliky, Košická Nová Ves – Zdoba, Šaca – Malá Ida, Kavečany – spojka, odbočka Ťahanovce – Hradová a Myslava – odbočka Baška. Podľa magistrátu sú využívané hlavne tranzitnou dopravu a dochádzajúcimi občanmi z okolia do Košíc za prácou. Tieto komunikácie vykazujú rozsiahle poškodenie, Polaček odhaduje investičný dlh na úrovni viac ako 15 miliónov eur.

V súvislosti s rozhodnutím MsZ sa mesto pustí do znaleckého ohodnotenia uvedených komunikácií. Primátor predpokladá, že ich hodnota bude vyššia ako investičný dlh. „Budeme hľadať kompromis s KSK, ako vyrokovať čo najpriaznivejšie podmienky na to, aby sme tieto cesty dali čo najskôr spoločne s KSK dokopy,“ uviedol.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button