Cestná doprava

KRONE eTrailer a Trailer Dynamics

KRONE eTrailer a Trailer Dynamics. Nemecký výrobca úžitkových vozidiel KRONE predstavil na veľtrhu Solutrans 2023 v Lyone aktuálne inovácie s dôrazom na revolučný model eTrailer, ktorý vyvinuli v úzkej spolupráci s technologickým inovátorom Trailer Dynamics.

Novinka eTrailer je vybavená výkonnou elektrifikovanou nápravou eAxle, ktorá podporuje nielen pohon ťahača, ale aj dopĺňa energiu pomocou brzdnej rekuperácie. eTrailer tak poskytuje pôsobivú asistenciu pri jazde v znižovaní spotreby dieselových nákladných vozidiel na dlhých cestách v súprave s návesom KRONE eTrailer. V kombinácii s batériovo-elektrickým ťahačom sa dojazd celého systému zdvojnásobí alebo dokonca strojnásobí. Jednou z najvýznamnejších vlastností je jeho flexibilita: eTrailer je možné kombinovať s akýmkoľvek bežným nákladným vozidlom. Prevádzkovatelia vozového parku tak môžu priamo ťažiť z technológie a realizovať významné zníženie CO2 vo svojich prevádzkach. Táto ekologická výhoda je ďalej posilnená integrovanou digitálnou technológiou inteligentného riadiaceho systému, ako aj funkčne bezpečnými procesmi v hnacej sústave eTraileru.

Prečítajte si aj
KRONE eTrailer a Trailer Dynamics. KRONE eTrailer vybavená výkonnou elektrifikovanou nápravou eAxle.
KRONE eTrailer vybavená výkonnou elektrifikovanou nápravou eAxle

„So systémom eTrailer nielenže stanovujeme míľnik v technológii, ale aktívne formujeme aj budúcnosť udržateľnej nákladnej dopravy,“ hovorí Vera Hunfeld, výkonná riaditeľka KRONE France na veľtrhu Solutrans, kde si mohli návštevníci aj jazdu v súprave s eTrailer od KRONE vyskúšať.

360-stupňový balík služieb

KRONE tu prezentoval aj svoj 360-stupňový balík služieb, ktorý ponúka v troch verziách – LIGHT, BASIC a COMPLETE. Špeciálnym vrcholom tejto divízie je generácia výkonných a odolných pneumatík s nízkym valivým odporom a nosnosťou pre návesy „KRONE Trusted Tire Comfort“ (KT231), ktorá bola uvedená na trh v lete 2023.

KRONE eTrailer a Trailer Dynamics. Pneumatika s nízkym valivým odporom a nosnosťou pre návesy (KT231).
Pneumatika s nízkym valivým odporom a nosnosťou pre návesy (KT231)

KRONE Trusted je komplexná značka, ktorá ponúka pôsobivý sortiment náhradných dielcov. Viac ako 80 % bežných opotrebiteľných dielov pre návesy majú online k dispozícii. Zvláštnosťou je bezkonkurenčný pomer ceny a výkonu. Všestranný sortiment siaha od dielov náprav a snímačov ABS až po brzdové bubny, vzduchové pružinové doštičky a doštičky kotúčových bŕzd. Všetky diely pochádzajú priamo od renomovaných európskych výrobcov, ktorým KRONE dôveruje aj ako dodávateľom pre originálne vybavenie.

eMEGA LINER

Inovatívny systém pohonu v eTrailer je v ponuke s návesom eMega Liner. Ústredným prvkom je eAxle, ktorá podporuje pohon ťahača a rekuperáciou brzdnej energie prenáša do batérie dostatok energie aj na dlhé vzdialenosti nad 500 km.

KRONE eMega Liner.
KRONE eMega Liner

Nemecká dopravno-logistická spoločnosť DB Schenker si už objednala 2 000 kusov týchto návesov. V európskej pozemnej doprave sa začnú používať v roku 2024. Spolu s Krone Commercial Vehicle Group a Trailer Dynamics bude DB Schenker využívať návesy eTrailer vo výraznom znižovaní uhlíkovej stopy. DB Schenker chce ďalej napredovať v „zelenej transformácii v pozemnej doprave“. Cyrille Bonjean, výkonný viceprezident pre pozemnú dopravu v DB Schenker v Európe, hovorí o ďalšom kroku smerom k dekarbonizácii. „Je pre nás nevyhnutné hľadať nové udržateľné riešenia, ktoré možno integrovať do nášho každodenného podnikania. So sytémom eTrailer od KRONE a Trailer Dynamics získavame ďalší sľubný model.“

Návesy môžu byť podľa potreby vybavené batériami 300 kWh, 450 kWh alebo 600 kWh. To znamená, že dojazd elektrických ťahačov je možné predĺžiť až o 500 kilometrov v závislosti od spôsobu použitia alebo výrazne znížiť spotrebu konvenčných dieselových ťahačov. Podľa DB Schenker by sa emisie CO2 mohli znížiť o 20 až 40%.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: KRONE
Back to top button