Cestná doprava

Komfortne univerzálna Trieda T

Komfortne univerzálna Trieda T. Ako sme v predošlom vydaní avizovali, na scénu prichádza nová Trieda T od značky Mercedes-Benz.

Od Kangoo aj Citanu sa novinka T-class podstatne odlišuje – má úplne novú prednú časť s veľkou maskou chrómových lamiel, veľkým logom či tvarom nárazníka, vzadu je odlišná grafika svetiel. Na prvý pohľad vidieť komfortnejší vzhľad a univerzálny priestor pre celú rodinu – s možnosťou umiestniť na zadné sedadlá až tri detské sedačky.

Posuvné bočné dvere dobre slúžia aj pri stiesnenom parkovaní pre rýchle nastupovanie/vystupovanie či nakladanie aj objemnejších predmetov. Nová Trieda T sa vyznačuje moderným dizajnom, rozsiahlou bezpečnostnou výbavou a rozmanitou konektivitou. Do segmentu kompaktných MPV prináša Trieda T prémiový komfort pre užívateľov, ktorí potrebujú veľa miesta.

Nová Trieda T sa v tomto segmente odlišuje mnohými rozmanitými prvkami výbavy. Od štandardne dodávaného informačného a zábavného systému MBUX cez elektrickú parkovaciu brzdu. Na želanie dodávajú 17“ kolesá z ľahkej zliatiny, systém KEYLESS GO. Alebo tiež dekoračné osvetlenie až po čalúnenie sedadiel umelou kožou ARTICO/MICROCUT a rôzne ozdobné prvky.

Na zadné sedadlá sa dajú fixovať až tri detské sedačky

Komfortne univerzálna Trieda T

V rozsiahlej štandardnej bezpečnostnej výbave so siedmimi airbagmi a mnohými asistenčnými systémami je nová Trieda T moderným a spoľahlivým partnerom pre rodiny a zákazníkov zameraných na aktívne trávenie voľného času. Ceny začínajú pod hranicou 30 000 eur za model T 160 (kombinovaná spotreba paliva podľa metodiky WLTP: 6,7 – 7,2 l/100 km, kombinované emisie CO2: 153 – 162 g/km) so zážihovým motorom s výkonom 75 kW ( 102 k), mechanickou prevodovkou a základným stupňom výbavy.

Prémiové MPV Triedy T kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s veľkorysou ponukou vnútorného priestoru. Päťmiestna Trieda T doplní variant s dlhým rázvorom a až sedemmiestnym interiérom. Ďalšou prednosťou je nízky prah batožinového priestoru vo výške iba 561 mm nad zemou, čo uľahčuje nakladanie. Vstupný otvor za bočnými posuvnými dverami má šírku 614 mm a výšku 1 059 mm.

Zadné sedadlá sa dajú štandardne sklopiť a v zloženom stave vytvoria s podlahou batožinového priestoru takmer úplne rovnú ložnú plochu. Interiér tak možno prispôsobovať meniacim sa požiadavkám. Batožinový priestor je štandardne vybavený zadným výklopným vekom, alternatívne sú k dispozícii dvojkrídlové zadné dvere. Obe časti týchto dverí je možné aretovať v polohe 90°, prípadne otvoriť do strany až do uhla 180 stupňov.

Vysoká úroveň bezpečnostnej výbavy

Prístrojová doska má vo všetkých verziách lesklé čierne ozdobné obloženie. Vyššie nároky na vysokú kvalitu splnia dve línie výbavy – Style a Progressive. Viac komfortu a bezpečnosti pri zachádzaní na parkovacie miesto zaisťuje na želanie dodávaný aktívny parkovací asistent so systémom PARKTRONIC a zadnou kamerou.

Trieda T spĺňa vysoké bezpečnostné štandardy značky Mercedes-Benz aj v oblasti zádržných systémov. Cestujúcich chráni celkovo sedem štandardne montovaných airbagov. Napríklad stredový airbag sa pri ťažkom bočnom náraze rozvinie medzi sedadlami vodiča a spolujazdca vpredu, a zníži tak riziko vzájomného kontaktu tiel oboch osôb na predných sedadlách.

Pri uvedení Triedy T na trh bude k dispozícii jeden vznetový a jeden zážihový motor. Každý z nich v dvoch výkonových verziách. Všetky motory sú štvorvalcové a vyznačujú sa vysokou hnacou silou už v nízkych otáčkach a optimalizovanou spotrebou paliva. Verzia vznetového motora s výkonom 85 kW ponúka funkciu krátkodobého zvýšenia výkonu na 89 kW a krútiaceho momentu na 295 Nm pre ešte intenzívnejšie zrýchlenie, napríklad pri predbiehaní.

Všetky motory kombinujú funkciu ECO Start/Stop. Okrem šesťstupňovej mechanickej prevodovky je pre obe vznetové jednotky a výkonnejší zážihový motor k dispozícii aj sedemstupňová dvojspojková prevodovka (DCT). Od roku 2025 budú všetky nové automobilové platformy Mercedes-Benz výhradne elektrické. Platforma Triedy T môže mať okrem spaľovacích motorov aj elektrický pohon napájaný radom akumulátorov.

Trieda T má výrazne komfortnejší interiér

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TSVIB

Prečítajte si aj

Back to top button