Cestná doprava

Kolóny na D2 komplikujú už aj výrobu Volkswagenu

Výrazné spomalenie dopravy na diaľnici D2 v smere Malacky – Bratislava značne pociťuje aj spoločnosť Volkswagen Slovakia. Výrobu jej komplikuje oneskorenie tzv. just in time dodávok výrobného materiálu. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová. Najväčší slovenský zamestnávateľ už pritom rieši problémy s výrobou pre celosvetový nedostatok polovodičových čipov.

„Obmedzenia v súvislosti s opravovaným úsekom diaľnice nám spôsobujú dodatočné komplikácie, ktoré ohrozujú plynulosť výroby v už i tak mimoriadne náročnej a napätej situácii v logistickom a dodávateľskom reťazci,“ uviedla Kovarovič Makayová. Automobilka by preto podľa nej privítala hľadanie alternatívnych riešení na spriechodnenie dopravy, prípadne urýchlenie stavebných prác, tak aby sa eliminovali negatívne vplyvy na výrobu. Pre opravy je doprava na diaľnici zúžená do jedného jazdného pruhu a na úseku od Stupavy do Bratislavy sa v posledných dvoch dňoch tvoria aj dvojhodinové kolóny.

Komplexná oprava mosta na diaľnici D2 medzi križovatkou Lamač a tunelom Sitina začala v pondelok 21. júna. V smere do Bratislavy je doprava vedená v jednom jazdnom pruhu a zmena organizácie dopravy by mala trvať až do septembra. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tento rok kompletne opraví pravý most nad železničnou traťou v smere z Malaciek do Bratislavy a v opačnom smere bude most opravovať budúce leto. Oprava mostu bude stáť 1,3 milióna eur.

Podľa diaľničiarov zhotoviteľ opravy kompletne vybúra mostný zvršok zahŕňajúci vozovku, vyrovnávací betón, pôvodnú hydroizoláciu, odvodnenie, rímsy, mostné závery a prechodové dosky. Most dostane nový mostný zvršok, na ktorý budú následne opäť nasadené ochranné zariadenia. Súčasťou prác je aj úprava terénu pod mostom, preloženie vedenia informačného systému diaľnice a ostatných sietí.

Problém s dopravnou situáciou začal riešiť už aj parlament. Predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) si na stredajšie rokovanie výboru pozval ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) aj predsedu predstavenstva NDS Juraja Tlapu. Chce od nich riešenie tejto krízovej situácie. „O pár dní na tejto silno využívanej diaľnici pribudnú dovolenkári na ceste na Balkán, do Chorvátska, na Balaton. Ako to tam bude vyzerať potom? Lokalitu treba urgentne riešiť, aby občania netrávili hodiny v zápche,“ uviedol Kremský na sociálnej sieti.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button