Cestná doprava

Je PZP vplyvom inflácie výrazne drahšie?

Je PZP vplyvom inflácie výrazne drahšie? O zdražovaní dnes počúvame na každom rohu. Platíme viac v podstate za všetko, od základných potravín až po špecializované služby. Preto asi nikoho neprekvapí, že inflácia sa dotkla aj cien PZP. Môžu vodiči do budúcnosti rátať s vyšším poistným pre poistenie auta?

Výrazné zvýšenie cien poistenia auta sa nemusí dotknúť každého

Podľa odborníkov sa zvýši cena PZP každému vodičovi. Služby autoservisov a tiež súčiastky či náhradné diely do áut sú výrazne drahšie. Poisťovne na stav musia reagovať tak, že infláciu premietnu do svojich cenníkov a klienti si za povinné zmluvné poistenie priplatia. Treba však dodať, že zatiaľ, čo je v súčasnosti inflácia na dvojcifernej úrovni, výšky poistného sa v prípade poistenia auta nebudú zvyšovať tak rapídne. Predpokladá sa, že vodičov sa dotkne len niekoľkopercentné navýšenie. Na pozore by sa však mali mať tí motoristi, ktorí majú na konte viacero dopravných nehôd, resp. poistných udalostí. Je možné, že práve tejto skupiny sa zvyšovanie cien zákonného poistenia dotkne najviac.

Na povinnom zmluvnom poistení sa vždy dá ušetriť

Pri výpočte výšky poistného prihliadajú poisťovne na viacero kritérií. Preto sa môže ktorémukoľvek vodičovi stať, že sa mu nová cena jeho povinného zmluvného poistenia nebude pozdávať. Čo s tým? Pri dodržaní všetkých podmienok ohľadom výpovedi PZP sa môže veľmi jednoducho prepoistiť. Musí si však najskôr nájsť výhodnejšiu ponuku. To zvládne naozaj veľmi ľahko, prostredníctvom online kalkulačky PZP. Stačí zadať potrebné údaje do formuláru a za pár sekúnd bude mať k dispozícii prehľad všetkých ponúk, ktoré sú dostupné pre jeho vozidlo. Pohodlne a rýchlo takto nájde najlacnejšie PZP. Následné uzatvorenie poistenia online je otázkou niekoľkých minút, pričom celý proces je spoľahlivo zabezpečený SSL certifikátom, ktorý šifrovaním chráni všetky zadané údaje a prenášané dáta. Dôležité dokumenty, ako je zelená karta či poistná zmluva, budú doručené na zadanú e-mailovú adresu v priebehu niekoľkých minút od uzatvorenia poistenia. Ak si klient nechce okamžite uzatvoriť zákonnú poistku, vygenerovaný prehľad si môže nechať zaslať na svoju e-mailovú adresu a neskôr sa k výberu poistenia vrátiť.

V dôsledku inflácie vám poisťovňa naozaj môže zvýšiť poistné. To však neznamená, že za PZP musíte platiť veľa. Stačí si porovnať ceny povinného zmluvného poistenia na stránke Netfinancie.sk a určite sa poistíte rýchlo a výhodne. V porovnaní nájdete ponuky od všetkých poisťovní, preto si môžete byť istý garanciou najlepšej ceny.

Zdroj
transport.sk
Editor
TSFoto: bigstockphoto.com

Prečítajte si aj

Back to top button