Cestná doprava

Ford Trucks s novinkami a limitovanou edíciou

Značka Ford Trucks nedávno predstavila viacero noviniek pre diaľkovú aj mestskú a regionálnu dopravu. Ťahač F-MAX prichádza v limitovanej edícii Black Line, ponúkne verziu L s dlhším rázvorom a 1 350 litrovou nádržou a novinkou je aj ekonomicky režim ECO+, umožňujúci ušetriť až do 5 % na spotrebe paliva.

Unikátny Ford Trucks Black Line

Ako už názov naznačuje, špeciálna limitovaná edícia ťahača F-MAX Black Line, z ktorej sa vyrobí iba 250 kusov, sa nesie v znamení čiernej farby. Dizajnu dominuje športový vzhľad, ktorý je inšpirovaný pôsobením značky Ford Trucks vo svete motoršportu. Jej vozidlá napríklad zabezpečujú prepravy pre tímy v seriáli pretekov World Rally Championship.

Pútavá sivá farba kabíny je štýlovo doplnená čiernymi pásmi s modrým lemom vpredu, po bokoch a jej prvky nájdete aj na medzinápravových plastoch. Čierne sú tiež LED svetlomety, schody vedúce do kabíny, disky kolies a spätné zrkadlá. Poradové číslo vyrobeného vozidla znázorňuje atraktívny polep na oboch stranách dverí.

FOTO: Ford Trucks International

Čierna dominuje aj v interiéri kabíny. Volant je potiahnutý kvalitnou čiernou kožou s modrým prešívaním a rovnako modrým naznačením stredu, ako to poznáme zo športových vozidiel. Kľučky otvárania dverí aj pás na palubnej doske majú luxusne no zároveň elegantne vyzerajúci zrkadlový efekt, palubná doska, A-stĺpiky, podlaha, posteľ aj horné odkladacie priestory sú taktiež ladené do čiernej. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia sedadlá a to nielen kvôli farbe, ale aj kvalitnej povrchovej úprave. Sú potiahnuté rovnakým materiálom, ako sedadlá v športovej legende, Forde Mustang. Ani na nich nechýba vkusné doplnenie modrými športovými pásikmi.

Nová mobilná aplikácia

Telematický systém ConnectTruck je používateľom vozidiel Ford Trucks známy už dva roky. Umožňuje im napríklad diaľkovú diagnostiku v prípade neočakávanej poruchy, niektoré aktualizácie na diaľku bez potreby navštíviť servis či prístup k údajom vozidla v reálnom čase, s možnosťou vyhotovovať reporty. Teraz ho doplní aj nová, prepracovaná mobilná aplikácia, ktorá má úplne nový dizajn a prináša nové možnosti. Dovoľuje napríklad na diaľku ovládať viacero funkcií: odomykanie a zamykanie vozidla, otváranie a zatváranie bočných aj strešného okna alebo zapínanie a vypínanie vnútorného osvetlenia aj stretávacích svetiel.

FOTO: Ford Trucks International

Správcovia flotily, ale aj samotní vodiči, ocenia možnosť vidieť zostávajúci objem pohonných hmôt a AdBlue v nádržiach, tlak v pneumatikách, informácie o najbližšom servisnom intervale alebo aktuálnej polohe vozidla. Majiteľov a dispečerov vozidlových parkov poteší tiež informácia, že nový je aj webový portál, cez ktorý môžu všetky vozidlá pripojené v službe ConnectTruck sledovať a to z akéhokoľvek zariadenia, bez potreby inštalácie.

Nový jazdný režim ECO+

Odteraz budú všetky ťahače F-MAX už v štandardnej výbave vybavené jazdným režimom ECO+, ktorý po aktivovaní upraví parametre tak, aby maximálne znížil spotrebu paliva. Je vhodný pre cesty, na ktorých vozidlo nepotrebuje plný výkon.

FOTO: Ford Trucks International

Systém na základe znalosti podmienok a topografie z GPS využíva komplexný algoritmus, ktorým dokáže ušetriť až do 5 % na spotrebe pohonných hmôt. Maximálna rýchlosť sa obmedzí na 85 km/h, max. výkon motora na 450 k a deaktivuje aj funkcia kickdown. Ak vozidlo stojí so zapnutým motorom na voľnobeh viac ako 5 minút, motor sa automaticky vypne. Tento režim môže aktivovať vodič, no na diaľku ho dokáže aktivovať aj majiteľ alebo správca vozidlového parku. Mobilná aplikácia tiež umožňuje sledovať čas kedy a ako dlho bola funkcia ECO+ využívaná.

F-MAX L s dlhším dojazdom

Pre zákazníkov, ktorí jazdia dlhé trasy a chcú tankovať vo vybraných krajinách alebo nechcú po ceste do zahraničia tankovať vôbec, prináša Ford Trucks novinku – F-MAX L s predĺženým rázvorom a zväčšenou palivovou nádržou. Konkrétne sa rázvor zväčšil o 150 mm na 3 750 mm, čo umožnilo zväčšenie palivovej nádrže o 300 litrov na 1 350 litrov. Dojazd tak môže dosiahnuť až 5 000 km na jedno tankovanie.

FOTO: Ford Trucks International

Nová prevodovka a natáčacia zadná náprava

Novinky pribudli aj vo vozidlách Ford Trucks určených pre mestské prostredie a distribúciu. Pribudla v nich 9-stupňová automatická prevodovka ZF Ecotronic, ktorá pomáha znižovať spotrebu paliva aj pri častých zastaveniach a rozbehoch, typických pre mestské prostredie. Zároveň sa vďaka nej zásadne zvyšuje jazdný komfort pre vodiča. Pre mesto sú ale charakteristické aj úzke uličky a málo miesta na manévrovanie. Preto je teraz k dispozícii zadná natáčacia náprava, ktorá natáča kolesá do opačného 17° uhla a zásadným spôsobom uľahčuje manévrovanie s vozidlom. Polomer otáčania sa vďaka nej zlepšil o 9 %.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button