Cestná doprava

Flotilu Amazonu rozšíri 1 800 elektrických vozidiel Mercedes-Benz

Spoločnosť Amazon oznámila, že tento rok do svojej flotily v Európe pridá viac ako 1 800 elektrických dodávok od značky Mercedes-Benz. Amazon a Mercedes-Benz chcú spoločne znižovať emisie produkované odvetvím dopravy. Nemecká automobilka zároveň oznámila, že sa pripojila k združeniu The Climate Pledge, ktoré vyzýva svojich signatárov, aby sa stali uhlíkovo neutrálnymi spoločnosťami do roku 2040, teda o desať rokov skôr, ako určuje Parížska dohoda.

„Vítame odvahu vedenia značky Mercedes-Benz Vans, ktorá sa prihlásila k programu The Climate Pledge a zaviazala sa k ambicióznym akciám zameraným na riešenie zmeny podnebia. Potrebujeme neustále inovácie a partnerstvo výrobcov automobilov ako je Mercedes-Benz, aby sme dekarbonizovali sektor dopravy a vyrovnali sa s klimatickou krízou,“ povedal zakladateľ a výkonný riaditeľ Amazonu Jeff Bezos. „Amazon pridáva do flotily 1 800 elektrických dodávkových vozidiel Mercedes-Benz v rámci svojej snahy vybudovať najudržateľnejšiu dopravnú flotilu na svete. Tento rok budeme tieto vozidlá do nášho parku pridávať rýchlo,“ dodal Jeff Bezos.

Mercedes-Benz chce prispieť k bezemisnej mobilite (FOTO: Amazon)

„V spoločnosti Mercedes-Benz sme si stanovili ambiciózny cieľ, aby sa transformácia mobility stala úspešným príbehom. Pripojením sa k The Climate Pledge staviame na našom cieli sústavne presadzovať bezemisnú mobilitu a udržateľnú výrobu vozidiel,“ uviedol Ola Källenius, predseda predstavenstva spoločností Daimler AG a Mercedes-Benz AG. „Stojíme spolu so spoločnosťami Amazon, Global Optimism a ďalšími signatármi dohody o klíme za záväzkom dosiahnuť do roku 2040 nulové emisie uhlíka – desať rokov pred Parížskou dohodou. Teší ma, že týmto krokom dokážeme získať ešte väčšiu dynamiku v našej snahe o udržateľnosť.“

V rámci záväzku spoločnosti Mercedes-Benz ako najnovšieho signatára The Climate Pledge sa spoločnosť zaviazala zdvojnásobiť svoju snahu v súvislosti so záväzkom k splneniu cieľa „Ambition2039“, ktorý predstavuje cestu k uhlíkovo neutrálnej mobilite. Spoločnosť skúma spôsoby ako odstrániť uhlík z celého svojho hodnotového reťazca, od vývoja po dodávateľskú sieť, od vlastnej výroby po elektrifikáciu výrobkov a ďalej, a tiež ako zabezpečiť obnoviteľné zdroje energie pre používanie elektrických vozidiel. Mercedes-Benz chce významným spôsobom prispievať k spomaleniu zmeny klímy, v čom sa jej zatiaľ úspešne darí: do konca tohto roka bude portfólio jej vozidiel obsahovať päť plne elektrických modelov a viac ako 20 plug-in hybridov. Signatári dohody o klíme majú tiež možnosť zdieľať prístup k technológiám, osvedčeným postupom a inováciám vo vylepšeniach dodávateľského reťazca. Sú tiež schopní spoluinvestovať do nových technológií a nových riešení.

Amazon sa chce zamerať aj na získavanie zelenej energie pre dobíjanie elektrických vozidiel (FOTO: Amazon)

K novej flotile vozidiel s nulovými emisiami budú mať prístup aj partnerské spoločnosti služby Amazon Delivery Services, aby mohli v Európe doručovať zásielky bez emisií. Táto objednávka je míľnikom aj pre spoločnosť Mercedes-Benz Vans, ide o zatiaľ najväčšiu objednávku elektrických vozidiel tejto značky. Viac ako 1 200 elektrických vozidiel v objednávke budú vozidlá Mercedes-Benz eSprinter. eSprinter obsahuje najmodernejšie bezpečnostné prvky vrátane elektrickej parkovacej brzdy, aktívneho brzdového asistenta, cúvacej kamery, asistenta mŕtveho uhla a mnohé ďalšie. Zvyšných 600 vozidiel budú tvoriť vozidlá eVito, ktoré pomôžu pri doručovaní zásielok v oblastiach, ktoré si žiadajú menšie vozidlá. „Som rád, že ďalej zintenzívňujeme naše dlhoročné partnerstvo so spoločnosťou Amazon a spolupracujeme na elektrickej budúcnosti prepravy,“ uviedol Marcus Breitschwerdt, vedúci spoločnosti Mercedes-Benz Vans. „S modelmi eVito a eSprinter máme v portfóliu elektrické vozidlá, ktoré sa ideálne hodia pre požiadavky odvetvia kuriérskych, expresných a balíkových služieb a na dodávku tovaru v rámci tzv. poslednej míle.“

„Investícia spoločnosti Amazon je silným a konkrétnym znakom jej odhodlania a zosúladenia s prioritami EÚ,“ uviedol Fabio Massimo Castaldo, podpredseda Európskeho parlamentu. „Amazon naďalej prispieva k dosiahnutiu cieľov ekologickej dohody EÚ, podporuje technologické inovácie a vytvára stále a udržateľné pracovné miesta v Európe. Dúfam, že aj ďalšie korporácie budú v blízkej budúcnosti nasledovať Amazon.“ Amazon sa zaviazal nabíjať svoju rastúcu elektrickú flotilu čistou energiou. V rámci programu The Climate Pledge investuje do obnoviteľnej energie, ktorá je dôležitým krokom k riešeniu uhlíkovej stopy na celom svete. Spoločnosť sa zaviazala využívať 100% obnoviteľnú energiu do roku 2025. Amazon má na celom svete rozpracovaných 91 projektov v oblasti obnoviteľnej energie, ktoré sú schopné generovať viac ako 2 900 MW a ročne dodať viac ako 7,5 milióna MWh energie. Tieto projekty zahŕňajú 31 projektov veternej a solárnej energie z obnoviteľných zdrojov a 60 solárnych striech na centrách plnenia a triedenia po celom svete.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button