Cestná doprava

Figeľ: Za rok a pol sme rozbehli výstavbu 56 km diaľnic a rýchlostných ciest

Za rok a pol fungovania vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) rozbehol rezort dopravy pod vedením ministra Jána Figeľa (KDH) výstavbu spolu 56 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.

Na dnešnej tlačovej konferencii o hodnotení fungovania rezortu to uviedol minister Figeľ. “Začali sme s rozsiahlou výstavbou nových úsekov, ktorá priniesla vyše 4000 nových pracovných miest,“ priblížil Figeľ. Za rovnaké obdobie predchádzajúcej vlády sa pritom podľa neho spustila výstavba len 19,5 km diaľnic a rýchlostných ciest. V roku 2011 rezort dopravy uzavrel tri súťaže na 37 km diaľnice D1 pri Martine, Levoči a Prešove.
      
Doterajšia finančná úspora na týchto úsekoch oproti projektom PPP, cez ktoré ich plánovala postaviť bývalá vláda Roberta Fica, vychádza podľa Figeľa len na stavebných nákladoch na približne 700 miliónov eur. „Je to okolo 130 eur na obyvateľa Slovenskej republiky,“ vyčíslil Figeľ. Takéto nízke ceny nových diaľnic však podľa neho nepôjdu na úkor kvality a konečná cena za diaľnice sa nebude zvyšovať následnými dodatkami k zmluvám.

„Takúto prax odmietam. Zmluvy sú postavené tak prísne a presne, že neumožňujú ľahkovážne alebo neodôvodnené dodatkovanie,“ vyhlásil Figeľ, čím reagoval aj na slová bývalého ministra dopravy Ľubomíra Vážneho. Ten príliš nízku cenu za diaľnice spochybňuje. Poslednou súťažou, ktorú rezort dopravy rozbehol, bol tender na vyše 13-km úsek pri Žiline, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové. Ide o najnáročnejší úsek, ktorý si zároveň vyžiada náklady približne 900 miliónov eur.

„Rozpočet tohto ministerstva je tak prijatý, že sú v ňom prostriedky aj na toto dielo,“ ubezpečil Figeľ. Následne na jar by sa mala zase vyhlásiť súťaž na druhý levočský úsek diaľnice D1. Zároveň sa podľa Figeľa podarilo ministerstvu dopravy za rok a pol činnosti zlepšiť hospodárenie všetkých troch železničných firiem, ktoré smerujú k vyrovnaným rozpočtom. „Po troch rokoch zmrazenia platov sú od januára vyššie mzdy vo všetkých troch železničných firmách,“ dodal Figeľ. Súčasne sa zvýšil počet cestujúcich v osobnej železničnej doprave o 1,3 milióna pasažierov. A podľa ministra sa darí aj cestovnému ruchu, kde za tri štvrťroky minulého roka stúpol počet zahraničných návštevníkov v krajine o 10 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button