Cestná doprava

Expedičný tím v Čile zdolal s vozidlami Unimog výškový svetový rekord

Model Unimog patrí už 70 rokov medzi legendy, pokiaľ ide o vedecké expedície na všetkých kontinentoch a vo všetkých podnebných pásmach. Desaťčlenný expedičný tím, pod vedením Matthiasa Jeschkeho, sa teraz s dvoma modelmi Unimog U 5023 odvážil zdolať najvyššiu sopku sveta s názvom Ojos de Salado, ktorá sa nachádza v Čile.

Úlohou tímu bolo nainštalovať v rôznych nadmorských výškach sopky systém štyroch núdzových rádiových jednotiek. V prípade núdze možno následne každou zo štyroch jednotiek nadviazať rádiové spojenie so zvyšnými troma základnými tábormi sopky Ojos del Salado.

Týmto systémom sa má zlepšiť bezpečnosť horolezcov, ako aj vedcov. Ojos de Salado je so svojou výškou 6 893 m najvyššou aktívnou sopkou na svete. Sopka je súčasťou púštnej oblasti Atacama, ktorá patrí medzi najsuchšie púšte na zemi, zároveň je tiež súčasťou neslávne známej zóny Ohnivého kruhu.

Po tom, čo expedičný tím dosiahol s oboma modelmi Unimog U 5023 výškový tábor Amistad, ktorý sa nachádza vo výške 6 100 m a v ktorom nainštalovali poslednú núdzovú rádiovú jednotku, stanovil si ďalší míľnik – zdolať výškový svetový rekord pre vozidlá na kolesách. Svetový rekord dosiahli oba modely Unimog vo výške 6 694 m. Ešte žiadne vozidlo na svete nezvládlo výstup do takejto výšky.

Expedíciu podporila divízia Mercedes-Benz Special Trucks dvoma modelmi Unimog U 5023 najnovšej generácie s vysokou priechodnosťou v teréne, ktoré prepravili expedičný tím a potrebné vybavenie na sopku do extrémnej výšky. Oba modely Unimog boli na výzvy týchto extrémnych výšok pripravené tak, že boli vybavené špeciálnymi pneumatikami, silnými lanovými navijakmi a špeciálnymi nadstavbami na variabilné vyvažovanie ťažiska. O úpravy sa postarali odborníci z Múzea Unimog, partner na nadstavby pre modely Unimog, AS Söder, a inžinieri z vývoja modelov Unimog.

Matthias Jeschke – majiteľ spoločnosti Extrem Events – a jeho tím tak pokorili nielen svoj vlastný rekord, ktorý stanovili s vozidlom Mercedes-Benz Zetros v roku 2014, ale zároveň stanovili absolútny výškový svetový rekord pre vozidlá na kolesách. Obe vozidlá sa podľa slov vedúceho expedície Jeschkeho „popasovali s extrémne strmými a skalnatými pasážami vďaka spoľahlivej a najlepšej technológii, vyváženému ťažisku a geniálnej technológii pneumatík a prepravili materiál a vybavenie do obrovských výšok. Ešte nikdy sa nepodarilo žiadnej motorizovanej vysokohorskej expedícii dostať sa do takejto výšky s dvoma nákladnými vozidlami súčasne.“ To je rovno dvojitý svetový rekord pre dva modely Unimog U 5023 a ďalší pokrok vo vedeckom výskume oblasti Ohnivého kruhu.

Prečítajte si aj

Back to top button